SEIZMOLOŠKA SLUŽBA PRI GEOFIZIČKOM ODSJEKU PMF-A

tel: +385-1-460-5900
e-mailseiszag[at]gfz.hr

Rukovoditeljica Seizmološke službe
Mr. sc. Ines Ivančić
tel: +385-1-460-5942
e-mail

Seizmološka služba djeluje pri Geofizičkom odsjeku PMF-a

Seizmološka služba se brine o prikupljanju i analizi makroseizmičkih i mikroseizmičkih podataka. Na području Hrvatske održava se u stalnom radu mreža digitalnih seizmografa i akcelerografa kojima se prati vibriranje tla uzrokovano potresima u nas i u svijetu. Na temelju zapisa potresa daju se obavijesti građanstvu i raznim službama te stručne ekspertize za graditelje, osiguravateljske kuće i sl.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

IZVJEŠĆA O POTRESIMA - Izvješća Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta o potresima koji su se dogodili u Hrvatskoj.  

 http://www.pmf.unizg.hr/images/50010178/download.png Twitter Seizmološke službe

Ako ste osjetili potres pozivamo Vas da ispunite upitnicu o potresu i pružite vrijedne informacije o tome kakvi su bili učinci potresa u Vašem mjestu. Za ispunjavanje upitnice kliknite ovdje.

O potresima - stranica s općim informacijama, stručnim člancima i poveznicama na objavljene radove i članke o potresimaU večernjim satima 8. rujna 2023. godine Maroko je pogodio razoran potres magnitude M = 6.8. Epicentar potresa bio je u području planine Atlas oko 70 km jugozapadno od Marakeša. Potres se dogodio u  rasjednoj zoni koja je posljedica konvergentnog gibanja Afričke ploče prema Euroazijskoj ploči. 

Bio je to najjači potres u Maroku od početka prošlog stoljeća. Prema posljednjim podacima potres je usmrtio više od 2000 ljudi. 

Najsmrtonosniji potres u modernoj povijesti Maroka dogodio se 1960. godine, magnitude M = 5.8, s epicentrom kod Agadira koji je uzeo više od 12000 ljudskih života.

Na poveznici se nalaze seizmogrami potresa zabilježeni na seizmološkim postajama Seizmološke službe RH. 

Autor: Webmaster GFO
Popis obavijesti

POVEZNICE