Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
506462

 

 


Danas je ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena nova oprema za Seizmološku službu pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, a čiju je nabavku financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u vrijednosti od 4.5 milijuna kuna. U pratnji ministra su nazočili i dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić te rukovoditeljica Seizmološke službe mr. sc. Ines Ivančić.

Istaknuli su kako je prvi puta u RH nabavljen mobilni komplet za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, a radi se o 20 kompleta visokosofisticiranih akcelerometara i seizmometara sa sustavom akvizicije podataka koji su namijenjeni za brzu reakciju i postavljanje duž aktivne zone, kao što je sada primjer sa širim područjem Petrinje.

Ovom donacijom Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja po prvi puta je izvršeno znatnije ulaganje u seizmologiju još od 1908. godine kada je Andrija Mohorovičić nabavio Wiechertove seizmografe za zagrebačku seizmološku postaju. Ovime Seizmološka služba po prvi puta u povijesti RH ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa i navedeni mobilni komplet seizmološke opreme koristit će se na cijelom teriroriju RH po potrebi.

Više u nastavku obavijesti

 

  

  

Autor: Webmaster GFO
Popis obavijesti

POVEZNICE