Izdana nova poštanska marka s likom...

Hrvatska pošta pustila je u ponedjeljak, 19. travnja 2021. u opticaj četiri nove prigodne poštanske marke iz serije Znameniti Hrvati na kojima su prikazani Ljiljana Molnar Talajić, Vilim Feller, Tonko Maroević i Antun Mihanović.

Vilim Feller istaknuti je hrvatsko-američki matematičar rođen 7. srpnja 1906. u Zagrebu u poznatoj ljekarničkoj obitelji Feller. Prve dvije godine studija matematike pohađa na zagrebačkom sveučilištu, a nastavlja ga u Göttingenu gdje vrlo mlad, već 1926., i doktorira kod poznatog matematičara Richarda Couranta. S pojavom nacizma na europskom tlu emigrira 1939. u SAD. Isprva djeluje na sveučilištima Brown i Cornell, a od 1950. je na Sveučilištu Princeton.

Jedan je od pokretača i prvih glavnih urednika časopisa Mathematical Reviews 1939. Feller je uvršten i među osnivače teorije vjerojatnosti kao znanstvene discipline. Najpoznatiji je po svojoj monografiji "An Introduction to Probability Theory and Its Applications" prevedene na ruski, japanski, kineski, španjolski, poljski i mađarski jezik.

Matematički odsjek PMF-a podržao je inicijativu izrade prigodne poštanske marke u spomen na Vilima Fellera i drago nam je vidjeti da je taj projekt realiziran.

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti