Matematika odlično rangirana na dvije...

Academic Ranking of World Universities – ARWU – kolokvijalno poznat kao Šangajska lista najboljih sveučilišta na svijetu objavio je rangiranje za 2023. godinu. I ove se godine na toj prestižnoj listi našlo Sveučilište u Zagrebu (jedino hrvatsko sveučilište na listi), a plasiralo se među pet stotina najboljih, preciznije između 401. i 500. mjesta.

Po pojedinačnim područjima, Matematika na Sveučilištu u Zagrebu rangirana je između 301. i 400. mjesta, što je sada već standardno odličan plasman u kontekstu ostalih znanstvenih područja Sveučilišta u Zagrebu.

Šangajska lista smatra se jednom od najuglednijih rangiranja svjetskih sveučilišta. Njezini kriteriji, kao što su znanstvene publikacije, citiranost istraživanja, osvojene nagrade i globalni akademski utjecaj, pružaju objektivnu mjeru akademske izvrsnosti.

Više o ovogodišnjoj Šangajskoj listi možete vidjeti ovdje.

 

Na još jednoj prestižnoj rang-listi Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je svoj najbolji rezultat ikad. Riječ je međunarodnom rangiranju Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities poznatijem kao NTU Rankings, kojeg od 2007. objavljuje najprestižnije tajvansko sveučilište National Taiwan University. Od ukupno rangiranih 1044 institucija Sveučilište u Zagrebu zauzelo je poziciju u kategoriji od 501. do 550. mjesta. Kada se u obzir uzme ukupan broj rangiranih svjetskih institucija, ovo predstavlja najbolji rezultat Sveučilišta u Zagrebu dosad i daleko je ispred ostalih naših sveučilišta.

Što se tiče pojedinačnih znanstvenih područja, Matematika na Sveučilištu u Zagrebu zauzela je odlično 257. mjesto.

Više o ovogodišnjoj Tajvanskoj listi možete vidjeti ovdje.

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti