Geofizički odsjek

 


Dana 06.06.2018. u 13:15 h održat će se na

Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Branko Grisogono

(GFO, PMF)

[Ne]kompatibilnost "Hokej-Štap" tranzicije i Monin-Obukhovljeve teorije sličnosti za stabilno stratificirani prizemni sloj

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

 

Prijenos seminara moći ćete pratiti na Youtubeovom kanalu Geofizički odsjek PMF-a!

Prošireni izraz Monin-Obukhovljeve teorije sličnosti [MOST] uspoređen je s osmotrenom "Hokej-Štap" tranzicijom [HOST] između skoro statički neutralnog i stabilno stratificiranog prizemnog sloja. Rezultati sugeriraju da taj izraz ne tumači izmjerene karakteristike i vezu između brzine trenja i srednje brzine vjetra. Nakon toga se pokušava preuređenom vezom između brzine trenja i srednjeg vjetra, putem koeficijenta trenja, doći do povezivanja MOST-a i HOST-a. Tako je dobijena, barem kvalitativno, tražena veza između tih dvaju pristupa; naime, dobijen je funcionalni oblik skije ili hokejaškog štapa između brzine trenja i srednje brzine vjetra. Također, dobijen je izraz za prag srednje brzine vjetra koja još podržava kontinuiranu turbulenciju.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

21.
Siječanj
14:00-15:00,
Kemijski odsjek, 304/III
23.
Siječanj
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, -030
24.
Siječanj
11:00-13:00,
Kemijski odsjek, P1

POVEZNICE