Geofizički odsjek

GEOFIZIČKI ODSJEK

Broj posjeta:
1648425

U srijedu 11. srpnja 2018. na seizmološkim postajama   Geofizičkog odsjeka PMF-a zabilježili smo pojačano podrhtavanja tla, posebno u 22:20 CET te nakon 22:37 CET! Hm, što bi to moglo biti?! 🤔 Pa možda Mandžin gol i kraj utakmice! 
Klikom na sliku vide se seizmogrami zapisani na seizmološkim postajama na Puntijarki, u Zagrebu, Rijeci, Viru, Makarskoj, Hvaru...

Poveznica:   Geofizika uživo.

Seizmologinje dr. sc. Marija Mustać iz Seizmološke službe Hrvatske i dr. sc. Iva Dasović s Geofizičkog zavoda jutros su provjeravale zapise seizmografa diljem Hrvatske i uočile neke zanimljive signale. Seizmološke postaje Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć su zabilježile pojačano podrhtvanje tla s početkom u 22:20 CET i 22:37 CET – odmah nakon što je Mario Mandžukić postigao gol za vodstvo hrvatske reprezentacije, odnosno nakon što je sudac Cakir oglasio kraj utakmice kojom se Hrvatska plasirala u finale Svjetskog prvenstva!

Signal je zabilježen na nekoliko postaja koje se nalaze u blizini većih mjesta i gdje je moglo biti dovoljno ljudi koji bi mogli svojim veseljem, skakanjem, korištenjem automobila i sličnim aktivnostima, uzrokovati dovoljno jake vibracije koje bi vrlo osjetljivi seizmografi mogli osjetiti. Najjače gibanje tla zabilježeno je na seizmološkim postajama na Zagrebačkom Horvatovcu, na Puntijarci na Medvednici, u Rijeci, u Torovima na Viru, u Ričicama kraj Imotskog, u Makarskoj i na Hvaru. Da su to stvarni potresi, magnituda bi im bila vrlo malena i čovjek ih ne bi mogao osjetiti.

Nešto slično zabilježeno je u Meksiku 17. lipnja kad je Meksiko pobijedio Njemačku 1:0.

Opis slike

Svaka boja označava jednu seizmološku postaju. Tri crte označavaju tri međusobno okomite komponente brzine gibanja tla: vertikalnu i dvije horizontalne, N-S i E-W. Redoslijed: Zagreb, Puntijarka, Venje (Kutjevo), Rijeka, Torovi na Viru, Ričice kod Imotskog, Makarska, Hvar.

Vertikalne crvene linije označavaju kad je Mario Mandžukić postigao gol i kad je sviran kraj utakmice.

Magenta oznaka označava koliko traje jedna minuta: sive isprekidane crte su minutne oznake. Dakle slavljenje gola trajalo je barem pola do jednu minutu intenzivno, dok je slavlje pobjede potrajalo nekoliko minuta.

Smeđe linije opisuju postaju Venje (Kutjevo) koja nije zabilježila ništa neobično: ona je udaljena od većih naselja.

Autor: Webmaster GFO
Popis obavijesti


 


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

01.
rujna
16:30-17:30,
Kemijski odsjek, A1

POVEZNICE