Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu su Syukoro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, a dodijeljena im je za njihova znanstvena istraživanja koja su pridonijela razumijevanju kompleksnih fizikalnih sustava te klime i procesa koji su odgovorni za klimatske promjene kojima danas svjedočimo. Ovom je nagradom odano veliko priznanje proučavanju klimatskih promjena na Zemlji i znanstvenicima koji se njima bave!

Istraživanja koja su započela još davnih 60-ih godina prošlog stoljeća stvorila su temelj za razumijevanje, modeliranje i predviđanje klimatskih uvjeta koji su posljedica sve veće koncentracije stakleničkih plinova. Nadalje, ta su istraživanja ukazala i na važnu ulogu oceana kao trome komponenete klimatskog sustava i važnost združenih klimatskih modela te su na taj način utrla put današnjim suvremenim modelima. Ovom su nagradom klima Zemlje i njezine promjene ponovno istaknute kao jedan od najvećih izazova današnjice.

Više možete pročitati na https://www.nobelprize.org/uploads/2021/10/popular-physicsprize2021.pdf i https://www.nobelprize.org/uploads/2021/10/sciback_fy_en_21.pdf.

Slika je preuzeta s https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2021/summary/.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE