Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
509992

 

 


U časopisu Agricultural and Forest...

U časopisu Agricultural and Forest Meteorology (Q1, IF=6,2) objavljen je rad Analysis of different existing measurement-based methods and a new approach for frost probability detection. U pisanju rada je sudjelovalo troje sadašnjih ili nekadašnjih zaposlenika Geofizičkog odsjeka (dr. sc. Branimir Omazić, izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak Lucija Blašković), voditelj Službe za agrometeorologiju DHMZ-a dr. sc. Mislav Anić i suradnik sa SRCA dr. sc. Marko Kvakić . Rad je nastao u okviru projekta CroViZone (čiji su članovi izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, dr. sc. Branimir Omazić i Lucija Blašković)  i SWALDRIC (čiji su članovi izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak i dr. sc. Branimir Omazić).

 

Članak je nastao iz potrebe za što boljom prognozom mraza u budućoj klimi, a zbog sve češćih šteta u vinogradima i voćnjacima uzrokovanih mrazom. U radu je po prvi puta provedena detaljna analiza broja dana s mrazom, posljednjeg proljetnog dana s mrazom i prvog jesenskog dana s mrazom u Hrvatskoj u razdoblju 1981.– 2020. na postajama DHMZ-a, testirane su postojeće metode za detekciju mraza koje se oslanjaju na meteorološka mjerenja, ali je predložena i nova metoda za prognozu vjerojatnosti nastupa mraza koristeći minimalnu dnevnu temperaturu zraka i temperaturu rosišta. Isto tako ispitana je i mogućnost korištenja strojnog učenja u svrhu detekcije mraza koristeći mjerenja dostupna na svim meteorološkim postajama.

Dobiveni rezultati ukazali su na područja u Hrvatskoj s povećanim rizikom na mraz, ali i određene promjene u nastupu mraza u zadnjih 40 godina (određeno smanjenje broja dana s mrazom, pomicanje zadnjeg dana s mrazom prema početku godine). Još jedan od doprinosa jest i da predložena metoda omogućuje uspješniju detekciju mraza u budućoj klimi koristeći klimatske modele, budući da sâm mraz nije izlazni parametar modela.

Poveznica na otvoreni pristup radu u idućih mjesec dana:

https://authors.elsevier.com/a/1iUQUcFXJkTc5

Autor: Iva Vrkić
Popis obavijesti

POVEZNICE