Dobrodošli na stranicu matematičkog odsjeka


IZDVOJENE OBAVIJESTI

Izdvojeno Matematika

PMF priprema prvi studij u Hrvatskoj iz biomedicinske matematike

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe. Program studija se priprema kroz rad na projektu BioMedMath, koji financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europskog socijalnog fonda. Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić ističe kako je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već nekih desetak godina, ali da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji ovog projekta koji dolazi u pravo vrijeme: „Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatog projekta Human Genome. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Između ostalog, danas su sofisticirane matematičke metode prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke.”   Prof. dr. sc. Hrvoje Šikić, voditelj projekta    Voditelj projekta napominje i da će predavači na studiju biti stručnjaci na području matematike, biologije i medicine: „Srećom, uspjeli smo okupiti izvrsnu grupu suradnika s Biološkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković te možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu.” Budući da je riječ o prvom takvom studijskim programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području ­Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku.   Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima. Rad na projektu završava krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), očekuje se da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.    

Upisi studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija obavljat će se od 20. rujna do 6. listopada.

Za troškove upisa potrebno je uplatiti 130 kn (uplatnicu nije potrebno dostavljati Uredu za studente).
U pozivu na broj obavezno navesti 604070-103-OIB STUDENTA.

Molimo studente da prije upisa provjere na studomatu imaju li upisane ocjene iz SVIH položenih predmeta. Upis se ne smije obaviti dok ne budu upisane SVE ocjene.

Studenti preddiplomskih i integriranog studija upisuju se putem studomata.
Za predmete, koje ne mogu upisati putem studomata, skeniranu molbu za upis trebaju poslati e-mailom na adresu pisarnica@math.hr.
Obrasci su dostupni na web stranici Nastava/Obrasci za molbe.

Studenti diplomskih studija također upisuju putem studomata predmete koje mogu upisati, a pored toga sve predmete navode na upisnom listu i ukoliko nemaju dodatnih molbi, skenirani upisni list šalju e-mailom na adresu referada@math.hr, a ako imaju i molbu, skenirani upisni list, skeniranu molbu i potvrdu o uplati naknade za rješavanje molbe šalju e-mailom na adresu pisarnica@math.hr.
Upisni listovi dostupni su na web stranici Nastava/Obrasci za molbe.

Studenti, koji upisuju kolegij Diplomski rad, e-mailom (prema gore navedenom postupku) trebaju poslati i skeniran ispunjen obrazac za prijavu teme diplomskog rada (dostupan na web stranici Nastava/Diplomski rad i diplomski ispiti) s potpisom voditelja rada.

Nakon upisa u novu akademsku godinu nije moguće tražiti mirovanje studija za prethodnu godinu/semestar. Molimo da upis obavite u navedenom roku. Molba za naknadni upis plaća se 400 kn.

Za komunikaciju koristite e-mail adresu dodijeljenu na Matematičkom odsjeku.

Autor: Snježana Lubura Strunjak
Popis obavijesti

Broj posjeta:
126131