Dobrodošli na stranicu matematičkog odsjeka


IZDVOJENE OBAVIJESTI

Izdvojeno Matematika

PMF priprema prvi studij u Hrvatskoj iz biomedicinske matematike

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe. Program studija se priprema kroz rad na projektu BioMedMath, koji financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europskog socijalnog fonda. Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić ističe kako je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već nekih desetak godina, ali da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji ovog projekta koji dolazi u pravo vrijeme: „Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatog projekta Human Genome. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Između ostalog, danas su sofisticirane matematičke metode prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke.”   Prof. dr. sc. Hrvoje Šikić, voditelj projekta    Voditelj projekta napominje i da će predavači na studiju biti stručnjaci na području matematike, biologije i medicine: „Srećom, uspjeli smo okupiti izvrsnu grupu suradnika s Biološkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković te možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu.” Budući da je riječ o prvom takvom studijskim programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području ­Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku.   Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima. Rad na projektu završava krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), očekuje se da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.    

S tugom u srcima obavještavamo vas da je 18. rujna 2020. godine preminuo naš dragi kolega izv.prof.dr.sc. Saša Singer.

Saša Singer rođen je 5. srpnja 1957. godine u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Godine 1975. upisao je studij matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF-MO) gdje je diplomirao 1981. godine te doktorirao 1996. godine. Cijeli svoj radni vijek proveo je na PMF-MO gdje se zapošljava 1982. godine kao asistent pripravnik, a od 2011. godine radi u znanstveno-nastavnom zvanju izvanrednog profesora.

U razdoblju 1999.-2002. bio je predsjednik povjerenstva za provedbu razredbenog postupka na PMF-MO, a od 2005. do 2008. bio je voditelj preddiplomskog studija Matematika. Od 2015. do 2017. godine obnaša dužnost predstojnika Zavoda za numeričku matematiku i znanstveno računanje. 

Područje njegovog znanstvenog rada je primijenjena i numerička matematika, posebno razvoj i analiza numeričkih algoritama, te njihove implementacije na modernim višeprocesorskim računalima. Također je aktivan u području primjene numeričkih metoda u industriji. Rezultati njegovog znanstvenog rada objavljeni su u brojnim člancima u prestižnim znanstvenim časopisima.

Važno je naglasiti i ulogu Saše Singera u unaprjeđenju nastave matematike i računarstva na našem fakultetu. Bio je jedan od pokretača osnivanja računskog centra na PMF-MO, a kao asistent i nastavnik na nizu računarskih kolegija svojim velikim znanjem i entuzijazmom osposobio je mnoge generacije izvrsnih stručnjaka.

Izražavamo iskrenu sućut obitelji, prijateljima i svima koji su poznavali izv.prof.dr.sc. Sašu Singera.

Autor: Snježana Lubura Strunjak
Popis obavijesti

Broj posjeta:
126104