SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 30.05.2018. u 13:15 sati održat će se na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje (doktorski seminar):

Petra Lepri
(DHMZ, Zagreb)
Analiza izmjerenih podataka i vremenske prilike za vrijeme propada
u Livornu, Italija

Pozivaju se studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se
održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Područje Mediterana pogodno je za genezu različitih vrsta ekstremnih vremenskih prilika kao što je potencijalno razorna pojava propada, čiji nastanak i razvoj u ovom zemljopisnom području još nije u potpunosti opisan u literaturi. Interdisciplinarnom suradnjom geofizičara, meteorologa i inženjera provedeno je sveobuhvatno istraživanje temeljeno na terenskim mjerenjima i mogućim vremenskim scenarijima vezanim za subsinoptički sustav vjetra na promatranom području. Detaljno je opisan propad koji je 1. listopada 2012. oko 13:10 prema lokalnom vremenu pogodio Livorno na zapadnoj obali Italije. Brzine vjetra zabilježene su s tri ultrazvučna anemometra koji su dio mreže mjerenja uspostavljene u sklopu europskih projekata "Wind and Ports’’ i "Wind, Ports and Sea". Osim statističke obrade izmjerenih brzina strujanja, provedena je i analiza meteoroloških prekursora ovog događaja korištenjem meteoroloških modela, podataka mjerenih na meteorološkim postajama, daljinskih mjerenja i izravnih motrenja. Dobiveni rezultati daju novi uvid u nastanak i otkrivanje propada nad područjem Mediterana, njegov razvoj na lokalnoj skali i moguće veze sa specifičnim vremenskim uvjetima kao što je sekundarna ciklogeneza u području Alpa na sinoptičkoj skali.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan