SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Dana 19.06.2018. (uto) u 14:00 sati održat će se na Geofizičkom odsjeku
PMF-a sljedeće izlaganje (doktorski seminar):
Tanja Renko
(DHMZ, Zagreb)
Pijavice duž istočne obale Jadranskog mora u razdoblju 2001. – 2013. godine

Pozivaju se studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se
održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Ključan korak k boljem razumijevanju atmosferskih uvjeta i ostalih čimbenika povezanih s razvojem i nastankom pijavica je uspostavljanje kontinuirane baze podataka o pojavi pijavica koja će omogućiti stvaranje svojevrsne preliminarne klimatologije pojave pijavica u regiji. U tu svrhu 2011. pokreće se anketa na službenoj web stranici Državnog Hidrometeorološkog Zavoda (DHMZ). Uz pomoć ankete, no i sve većeg broja zaljubljenika u meteorologiju kao i vrlo aktivnih lovaca na oluje, nastala je opsežna baza podataka pojave pijavica u razdoblju od 2001. do 2013. koja je obuhvatila 359 događaja. Upravo velik broj podataka prikupljenih neslužbeno, naglasio je potrebu za novim načinima prikupljanja podataka za razmjerno rijetke i prostorno ograničene pojave poput pijavica, ali i omogućio proučavanje atmosferskih uvjeta prisutnih prije i za vrijeme pojave pijavica te time olakšao prognoziranje te pojave.
Ovim predavanjem dat će se pregled prostorne i vremenske raspodjele koja uključuje raspodjelu po godinama, sezonama, mjesecima te dobu dana. Pijavice su svrstane u dvije kategorije ovisno o prisutnosti ili odsutnosti pojave munja u njihovoj neposrednoj blizini, dane su čestine vremenskih tipova relevantnih za njihovo pojavljivanje te su analizirani termodinamički uvjeti nastanka uz pomoć podataka radiosondažnih mjerenja. Rezultati su pokazali da se pijavice pojavljuju duž cijele obale, no postoji očita veza između opaženih događaja i lokacija s većom gustoćom stanovnika. Češće se pojavljuju u ljetnim mjesecima, posebno u kolovozu, a 51.5 % događaja je povezano s grmljavinskom aktivnošću. Većinom su opažene danju i to češće u jutarnjim satima. Dominantan sinoptički tip koji podržava njihovo stvaranje je jugozapadno visinsko strujanje.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

Obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan