SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 04.07.2018. (čet) u 13:15 h održat će se na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje

(doktorski seminar):

Maja Bubalo

(GFO, PMF)

Testiranje numeričkih modela i njihova primjena na jadranske meteotsunamije

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

 

Prijenos seminara moći ćete pratiti na Youtubeovom kanalu Geofizički odsjek PMF-a!

Meteotsunamiji su oscilacije morske razine s periodima sličnim periodima tsunamija, a najčešće ih uzrokuju putujući poremećaji tlaka zraka malih amplituda. Ekstremne oscilacije ne javljaju se često ali mogu uzrokovati velike štete pa čak i gubitak ljudskih života te ih je stoga potrebno što preciznije modelirati. Prvi korak u tom smjeru je testiranje i odabir modela – u ovom se slučaju testirala reprodukcija Proudmanove i Chrystalove rezonancije za tri numerička modela (ADCIRC, ROMS i SCHISM) te dva tipa atmosferskih poremećaja (sinusoida i "boxcar" funkcija) različitih valnih duljina i brzina. Na temelju rezultata, i uzevši u obzir planove za istraživanje, odabran je model za daljnji rad (ADCIRC), te je provedeno modeliranje četiri slučaja meteotsunamija u Jadranu uz upotrebu tzv. "cut-off" dubine odnosno ograničene minimalne dubine u modelu. Sljedeći korak u modeliranju bio je ukinuti minimalnu dubinu, u mrežu modela uključiti i topografiju te omogućiti poplavljivanje i osušivanje čvorova mreže. Dobiveni su rezultati uspoređeni s prethodnima kako bi se vidjelo koliki je utjecaj poplavljivanja i osušivanja na simuliranje ekstremnih oscilacija, kao npr. onih koje su pogodile Velu Luku na Korčuli 21. lipnja 1978.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan