SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Dana 18.10.2018. u 11:00 h održat će se u sklopu kolegija Geofizički seminar 1 na Doktorskom studiju na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:

 

Katarina Zailac

 

Seizmička brzina i anizotropija u najgornjem dijelu plašta iz Pn i Sn tomografije

 

Pozivaju se doktorski studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni Seminar Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Najgornji plašt se može dobro istražiti korištenjem Pn/Sn tomografije. Pn/Sn valovi su valovi koji iz hipocentra dolaze do Mohorovičićevog diskontinuiteta, kritično se lome te putuju najgornjim dijelom plašta neposredno ispod diskontinueteta. Ponovno se lome i izlaze na površinu. Zbog velikog gradijenta brzine između donje kore i gornjeg plašta, Pn/Sn valovi su „zarobljeni” u najgornjem dijelu plašta te su zbog toga idealni za istraživanje tog dijela unutrašnjosti Zemlje. Opažene varijacije Pn/Sn brzina mogu se povezati s varijacijama u temperaturi, tlaku, sastavu i količine vode u najgornjem dijelu plašta. Anizotropni parametri koji se mogu dobiti su povezani s poravnanjem minerala olivina te mogu upućivati na dinamiku gornjeg plašta.
       U seminaru će biti opisani kriteriji odabira podataka, metoda obrade, procjena rezolucije dobivenih rezultata te će biti pokazani rezultati iz navedene studije europsko – mediteranskog područja i njihova interpretacija u smislu geodinamičkih procesa istraživanog područja.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

Obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan