SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 06.11.2018. u 13:15 sati održat će se u sklopu kolegija Geofizički seminar 2 na Doktorskom studiju na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Marija Čargonja
(Sveučilište u Rijeci, Odjel za fiziku)
Izloženost lebdećim česticama radnika u metalurškim radionicama

Pozivaju se doktorski studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se
održati u predavaoni P1 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Prijenos uživo možete pratiti na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Lebdeće čestice su mješavina tekućih i krutih čestica suspendiranih u zraku. One su bitan čimbenik zagađenja atmosfere kako na otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima. Jedan od izvora lebdećih čestica u zatvorenim prostorima su metalurški procesi kao što su varenje, tokarenje i ostale vrste obrade metala. Lebdeće čestice koje nastaju ovakvim procesima sadrže teške metale koji mogu štetno utjecati na zdravlje izloženih radnika.
Ovdje će biti prikazano nekoliko istraživanja lebdećih čestica u metalurškim radionicama. Analiziran je kemijski sastav i raspodjela čestica po veličinama. Kako bi se procijenio utjecaj lebdećih čestica na radnike, osobnim uzorkivačima je utvrđena dnevna izloženost radnika. Analizom bioloških uzoraka kao što su krv, urin i kosa procijenjena je i razina deponiranja metala u organizmu, što je prvi korak u utvrđivanju štetnosti čestica na zdravlje.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan