SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 12.11.2018. u 15:15 sati održat će se u sklopu kolegija Geofizički seminar 2 na Doktorskom studiju na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Tena Belinić
Određivanje strukture litosfere pomoću površinskih valova

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

 

Seminar pratite na našem Youtube kanalu!

Pomicanje relativno čvrste i krute litosfere po mekšoj astenosferi čini temelj tektonike ploča, a dubina granice između njih predstavlja važan parametar u razumijevanju geodinamike nekog područja. Litosfera obuhvaća koru i čvrsti gornji dio plašta te se toplina kroz nju prenosi kondukcijom; dok se u astenosferi nalaze dijelomično rastaljene stijene i toplina se prenosi konvekcijom. Zbog njihovih različitih svojstva, granica litosfere i astenosfere (LAB) se detektira kao naglo smanjenje brzine seizmičkih valova - sa visokih brzina u hladnijoj litosferi na niske brzine unutar toplije astenosfere.
Kako su površinski valovi disperzivni (brzina im ovisi o frekvenciji), različitim periodima zahvaćamo različite dubine. Valovi niže frekvencije i veće valne duljine se rasprostiru dublje u sredstvo od valova visoke frekvencije i manje valne duljine. Rezultat analize disperzije površinskih valova je vertikalna distribucija apsolutnih vrijednosti brzina transverzalnih valova sredstva kroz koje prolaze, čime je ova metoda jedna od glavnih za određivanje dubine LAB-a.
U sklopu ovog seminara proći ćemo kroz metodu određivanja debljine i svojstva litosfere na temelju fazne brzine Rayleighevih valova. Objasnit ćemo korake inverzije i proučiti ovisnost fazne brzine o svojstvima granice litosfere i astenosfere, poput dubine i oštrine/debljine granice.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan