SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 21.11.2017. u 13:15 sati održat će se na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Petra Lepri
(DHMZ)
Karakteristike zavjetrinskih vjetrova – vjetar Santa Ana

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni Seminar Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Osnovne karakteristike zavjetrinskih vjetrova biti će prezentirane na primjeru vjetra Santa Ana. Vjetar Santa Ana je topli, mahovit i izrazito suh vjetar koji puše u južnoj Kaliforniji. Obično se pojavljuje u vremenskom periodu između rujna i svibnja donoseći zrak niske relativne vlažnosti u priobalje. Brzine vjetra su između 60 i 100 km/h, a u pojedinim planinskim kanjonima i prijevojima i do 150 km/h. Nastaje iz hladne, suhe zračne mase visokog tlaka zraka iznad područja Velike zavale (Great Basin) i pustinje Mojave. Uslijed djelovanja Santa Ane zbog velikih brzina strujanja suhog zraka, česte su pojave požara u Kaliforniji. Karakteristike izuzetno jake epizode Santa Ane iz listopada 2007. godine uspoređene su s karakteristikama nedavnih epizoda korištenjem numeričkog modela verificiranog mjerenjima na vrlo gustoj mreži mjernih mjesta koja je nedavno uspostavljena na području San Diega i okolice. U fokusu su prostorne i vremenske strukture vjetra u najnižih dva kilometra atmosfere na području mjerenja.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan