SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Dana 26.11.2018. u 15:15 sati održat će se u sklopu kolegija Geofizički seminar 1 na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Stjepana Brzaj
(DHMZ)
Taloženje i emisije reaktivnog dušika iznad europskih šuma

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni Seminar Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Dušik je prisutan u atmosferi u brojnim oblicima, ponajprije u stabilnom obliku molekule N2. Reaktivni dušik sastoji se od plinova koji su u atmosferi prisutni u malim količinama (ppb ili manje), no imaju značajnu ulogu u troposferskoj kemiji (npr. kontrola stvaranja prizemnog ozona koji ima štetan utjecaj na ekosustave). Kako bi se istražila obilježja reaktivnog dušika u Europi korišten je EMEP MSC-W, Eulerovski model atmosferskog kemijskog transporta. Fokus je stavljen na koncentracije i taloženje reaktivnog dušika u području šuma te emisije tla. Prikazani su doprinosi oksidiranog i reaktivnog dušika, te suhog i mokrog taloženja, na unos dušika u šumski ekosustav. Podaci dobiveni modelom uspoređeni su s mjerenim podacima.
      Model EMEP prilagođen je kako bi se koristio novi inventar šumskog tla (forest-soil-NO inventory) nastao tijekom NOFRETETE projekta. Istraženi su potencijalni efekti emisija navedenog inventara na taloženje dušika u šumski ekosustav te na parametar AOT40 koji je indikator utjecaja ozona na vegetaciju.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

Obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan