SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 26.11.2018. u 15:45 sati održat će se u sklopu kolegija Geofizički
seminar 1 na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Martin Belavić
(DHMZ)
Utjecaj hrapavosti površine i karakteristika tla na emisiju mineralne prašine

Pozivaju se doktorski studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Modeliranje emisije mineralne prašine je zahtjevno jer su rezultati iznimno osjetljivi na ulazne podatke. U analizi se koriste različiti setovi podataka, The Laboratoire Inter-Universitaire des Systemes Atmospheriques (LISA) dobiven terenskim mjerenjima za sjevernu Afriku, Bliski istok i istočnu Aziju, sastoji se od visine hrapavosti (z0) i distribucije veličine zrna tla. Set podataka ERS dobiven satelitskim mjerenjem sadrži globalno polje visoke razlučivosti visine hrapavosti, a State Soil Geographic data base-Food and Agriculture Organization of the United Nations (STATSGO-FAO) sadrži strukturu tla.
Analizirana je osjetljivost sheme napetosti i vertikalnih tokova na visinu hrapavosti i strukturu tla za različite setove podataka u idealiziranim i realnim uvjetima. Rezultati su uspoređeni s mjerenjima optičke duljine aerosola (AOD) na mreži postaja Aerosol Robotic Network (AERONET) za razdoblje od ožujka do srpnja 2011. godine. Simulacija s ERS i STATSGO-FAO je dala realistične rezultate na promatranom području.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan