SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 27.02.2019. u 13:15 sati održat će se na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Martina Tudor
(DHMZ, Zagreb)

Regionalna suradnja na modelu za ograničeno područje za srednju Europu RC LACE

Pozivaju se doktorski studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se
održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Prezentacija će predstaviti aktualna istraživanja kao i nove istraživačke teme na kojima se radi u okvuru suradnje RC LACE. Regionalna suradnja na modelu za ograničeno područje za srednju Europu RC LACE (Regional Cooperation on Limited Area Modelling for Central Europe) kao članice ima meteorološke službe Austrije, Republike Češke, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. RC LACE provodi zajedničko istraživanje na području numeričkog modeliranja prvenstvano u svrhu operativne prognoze vremena, iako se u nekim zemljama članicama isti model (s istim postavkama) koristi i za modeliranje klime. Istraživanje je organizirano u 4 područja: asimilacija podataka, ansambl prognoza, dinamika i fizika modela. Neke istraživačke i razvojne teme obuhvaćaju više područja ili su više usmjerene na organizacijske ili tehničke probleme. RC LACE također pruža tehničku podršku operativnoj prognozi numeričkim modelima u nacionalnim službama zemalja članica kroz osiguravanje provjerenih mjerenih podataka u prikladnom formatu za asimilaciju kroz sustav za pred-procesiranje OPLACE. U okviru RC LACE provodi se zajednička operativna ansambl prognoza ALADIN-LAEF na rezoluciji 5 km sa 16 perturbiranih članova. Produkti operativnih prognoza članica RC LACE-a su dostupni ostalim članicama kroz zajedničku platformu. Također je razvijena zajednička platforma za verifikaciju pomoću koje je moguće pratiti kvalitetu prognostičkih polja te uspoređivati sa rezultatima drugih modela (svih za koje su nam dostupni podaci, ARPEGE, IFS ...). Na području istraživanja, razvijena je nehidrostatička jezgra modela, prediktor-korektor shema, mulitskalni paket fizikalnih parametrizacija i cjelovit sustav jednadžbi modela.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan