SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 06.03.2019. u 13:15 sati održat će se na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Martina Tudor
(DHMZ, Zagreb)

Sustav ALADIN: kanonske modelske konfiguracije

Pozivaju se doktorski studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se
održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Sustav ALADIN je sustav za numeričku prognozu vremena na ograničenom području razvijen u konzorciju ALADIN za operativnu prognozu i istraživanje. Temelji se na kodu koji dijeli sa globalnim modelima IFS ECMWF-a i ARPEGE Météo-France-a. Sustav se koristi za različite konfiguracije modela na ograničenom području. Nekoliko konfiguracija prolaze temeljitu validaciju sa svrhom operativne primjene za numeričku prognozu vremena u 16 insitucija partnera u konzorciju. Te konviguracije se zovu kanonske modelske konfiguracije. Trenutno postoje tri kanonske modelske konfiguracije: ALADIN, ALARO i AROME. Također se koriste i druge konfiguracije, kako za istraživanje i klimatske simulacije, tako i za operativnu prognozu. Predavanje će objasniti sustav ALADIN sa težištem na prognostički model, njegovu vezu sa globalnim sustavima IFS i ARPEGE, kanonske modelske konfiguracije kao i specifične konfiguracije za klimatsko modeliranje. Sustav ALADIN također obuhvaća različite asimilacijske metode i metode postprocesiranja.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan