SEMINARI

Arhiva do 2013

Seminari i poslijediplomski kolokviji

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u okviru predavanja izlažu se rezultati pojedinačnih ili grupnih znanstveno-istraživačkih radova iz šireg područja geofizike (meteorologija, primjenjena meteorologija, fizička oceanografija, oceanologija, seizmologija, fizika unutrašnjosti Zemlje, geologija, vulkanologija, primjenjena geofizika, ...), kao i svih ostalih istraživanja koja se oslanjaju na pojave koje proučavaju geofizičari.

Studenti poslijediplomskog doktorskog studija fizike, smjer: geofizika, obavezni su javno obraniti temu svoje radnje, kao i održati predavanja u sklopu obaveznih kolegija doktorskog studija, a kako je definirano izvedbenim planom i programom.

Seminari se održavaju srijedom u 13:15 sati u predavaoni br. 2 Geofizičkog odsjeka PMF-a (Horvatovac 95, Zagreb). Predavačima stoje na raspolaganju LCD projektor, grafoskop i diaprojektor.

Poslijediplomski kolokviji su prvenstveno namijenjeni poslijediplomandima, njemu nisu obvezni prisustvovati studenti 3. godine preddiplomskog studija, ali su dobro došli. Pozivaju se i svi ostali zainteresirani.

Molimo zainteresirane koji imaju u pripremi gradivo za predavanje da jave izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom (telisman[at]gfz.hr) naslov predavanja i najpovoljnije vrijeme za održavanje predavanja.

 

Prijenos seminara uživo

Želite li pratiti Geofizički seminar, a niste u mogućnosti doći na Geofizički odsjek, možete se javiti doc. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak e-mailom na telisman[at]gfz.hr, kako bismo omogućili prijenos uživo. Sam seminar u realnom vremenu, kao i njegovu snimku, možete pratiti/pogledati na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka PMF-a

 

Snimke seminara

Pojedini seminari prenošeni su uživo, ali se ne nalaze na Youtubeovom kanalu. Njihove snimke možete pogledati preko poveznica s desne strane.


Obavijesti

Dana 13.03.2019. u 13:15 sati održat će se sljedeći doktorski seminar:

Natalija Dunić

(IZOR, Split)

Termohalina svojstva i dinamički procesi u Jadranskome moru simulirani regionalnim klimatskim modelima

Pozivaju se doktorski studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se

održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Tijekom zimskog razdoblja, zbog izlaganja udarima hladne bure, na sjevernom i južnom Jadranu se odvijaju procesi stvaranja gustih vodenih masa, koji pokreću istočno-mediteransku termohalinu cirkulaciju. Oba procesa utječu i na Bimodalnu jadransko-jonsku oscilaciju (eng. Adriatic-Ionian Bimodal Oscillating System, BiOS) koja zauzvrat određuje termohaline karakteristike Jadrana. U doktorskom istraživanju se ispituje kvaliteta reproduciranja navedenih svojstava i procesa kao i njihova međugodišnja i dekadska varijabilnost u jadransko-jonskom sistemu pomoću regionalnih oceanskih klimatskih modela za Sredozemlje. Analiza je izvršena pomoću sedam regionalnih klimatskih modela NEMOMED s različitim postavkama, čime se testirala njihova osjetljivost na odabir horizontalne i vertikalne rezolucije, atmosferskog i riječnog forsiranja, te spregnuti/nespregnuti sustav. Modeli su verificirani pomoću in situ podataka temperature i saliniteta prikupljenih na više klimatoloških postaja u razdoblju 1960. – 2012., te pomoću podataka razine mora dobivenih altimetrijskim mjerenjima. Pokazalo se da spregnuti modeli imaju bolju sposobnost reproduciranja navedenih procesa i svojstava jadransko-jonskog sistema, zbog čega se termohalina budućnost Jadranskog mora analizirala NEMOMED simulacijom potpuno spregnutog atmosfersko-morskog sistema koja pokriva tri uobičajene buduće simulacije (RCP2.6, RCP4.5 i RCP8.5).

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti

SEMINARI

Repozitorij je prazan

ARHIVA DO 2013

Repozitorij je prazan