Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
506844

 

 


Priopćenje za javnost: Rekordna...

U ponedjeljak 29. listopada 2018. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 21 sat i 25 minuta vodostaj koji za 127 cm premašuje srednju morsku razinu. To je najveći vodostaj zabilježen od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine. Još jedan mogući čimbenik su stojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti, ali o njihovoj važnosti znat ćemo više nakon što se provede detaljna analiza. Pojavi rekordno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god.

Geofizički odsjek

 

Slika prikazuje vodostaj u odnosu na mareografsku nulu, koja se na postaji Bakar nalazi 74 cm ispod srednje razine mora, tijekom 29. listopada 2018. Za očitanje vodostaja u odnosu na srednju razinu mora potrebno je od prikazanih vrijednosti oduzeti 74 cm, odnsno 0.74 m.

 

Gornji graf prikazuje tlak zraka, dok donji graf prikazuje opaženi vodostaj (u odnosu na srednju razinu mora, plava crta) i prognozirani (samo morska doba – bez atmosferskog utjecaja, ljubičasta crta). Vodostaj je 29. listopada 2018. u večernjim satima izašao izvan uobičajenih granica.

 

Zgrada u kojoj se nalazi mareografska postaja Bakar Geofizičkog odsjeka PMF-a ustanovljena 1929. godine.

 

Mareograf mareografske postaje Bakar.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE