Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 


Broj posjeta:
345660

 


Izuzetno visoka morska razina...

U utorak 22. studenoga 2022. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god.

Priopćenje za javnost (PDF)

Na gornjoj slici zelenom linijom je prikazan tlak zraka. Na donjoj slici, tamnoljubičasta linija prikazuje prognozu plimnog signala (ne uključuje promjenu razine zbog stanja u atmosferi), dok plava linija prikazuje stvarnu (mjerenu) razinu mora. „Guste“ oscilacije plave linije odražavaju utjecaj vjetra na razinu mora.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE