Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
440598

 


 

S ciljem promocije matematičkog i računalnog modeliranja u inženjerstvu, Zavod za primijenjenu matematiku FER-a i Odbor studijskog profila "Računalno modeliranje u inženjerstvu", u suradnji s tvrtkom AVL-AST d.o.o. pokreću natjecanje "Computational Modeling Challenge". Cilj natjecanja je riješiti izazovni industrijski problem.

Natjecanje je otvoreno do 31. svibnja 2023. za sve studente visokih učilišta Republike Hrvatske, koji mogu sudjelovati samostalno ili kao članovi jednog tima od najviše četiri studenta.

Izazov potražite u nastavku obavijesti i na mrežnoj stranici https://www.fer.unizg.hr/zpm/cmc23.

IZAZOV

Poduzeće "Munjovoz" bavi se razvojem električnih vozila. U okviru optimizacije novog modela imaju zahtjev za što gušćim pakiranjem ukupno 200 baterija različitih veličina u jedan spremnik kvadratnog presjeka. Poprečni presjek svake baterije je eliptičkog oblika. Presjek 39 baterija ima poluosi veličine 40 mm i 20 mm, dok presjek 161 baterije ima poluosi veličine 20 mm i 10 mm. Baterije se pakiraju uspravno te se mogu dodirivati s bočne strane, ali se ne smiju slagati jedna na drugu. Zbog izvedbene preciznosti stroja koji puni spremnik s baterijama dozvoljene su samo diskretne vrijednosti položaja elipsi i to tako da je najmanji mogući pomak elipse duž koordinatnih osi 1/1000 mm te najmanji kut rotacije 1/1000 stupnja. Pomozite inženjerima tvrtke "Munjovoz" pronaći pakiranje svih baterija u spremnik što manjeg kvadratnog poprečnog presjeka.
 

 

  • Nađite najbolje pakiranje samostalno ili u timu i osvojite nagradu koju je osigurao sponzor natjecanja tvrtke AVL-AST d.o.o.: 1. nagrada 1000 EUR, 2. nagrada 500 EUR, 3. nagrada 300 EUR.
  • Drugo i treće najbolje pakiranje tvrtka AVL-AST d.o.o. nagrađuje s 500, odnosno 300 eura.
  • Pošaljite svoje rješenje do 31. 5. 2023. u 23:59 na cmc23@fer.hr.
  • Aktualnu rang listu tijekom natjecanja potražite svaki petak na ovoj web stranici.
  • Izazov spada u klasične probleme pakiranja o kojima više potražite na ovoj stranici.

Detalje potražite na na mrežnoj stranici https://www.fer.unizg.hr/zpm/cmc23.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE