Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
434969

 


Konferencija o ulozi znanosti u...

Uprava za klimatske aktivnosti Ministarstvo gospodartsva i održivog razvoja organizira Konferenciju o ulozi znanosti u davanju rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama. Konferencija će se održati 5. lipnja 2023. s početkom u 9:30 na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te se sastoji od pet plenarnih predavanja i završnog panela. Konferenciju možete popratiti putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=dPBMAMMRbHQ.

Prvo plenarno predavanje s početkom u 9:45 održat će izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, voditeljica nedavno završenog projekta Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnosti prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša – Klima-4HR,  te predstaviti rezultate istraživanja. Radi se o multidiciplinarnom projektu Geofizičkog odsjeka PMF-a, zajedno s Biološkim odsjekom PMF-a i Institutom Ruđera Boškovića.

Više informacija o konferenciji pronađite ovdje.

Svrha ove stručne, interdisciplinarne Konferencije jest upoznati se s rezultatima 25 projekata koji su temeljem Javnog poziva Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama (KK.05.1.1.02.) kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija (2014-2020) ostvarili sufinanciranje iz EU fondova i nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od oko 90 milijuna kuna/12 milijuna EUR (2020. – 2023.). Javni poziv je pokrenut kako bi se potaknulo snažnije uključivanje znanstvenika u Republici Hrvatskoj u predlaganje rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama, a koja mora biti pametnija, brža i sustavnija. Pri tome je nužna upravo maksimalna predanost i stručnost hrvatske znanstvene zajednice. Na Konferenciji će zato, kroz plenarna predavanja, biti prezentirano pet projekata koji su odabrani temeljem širine problematike utjecaja i prilagodbe klimatskim promjenama koju obuhvaćaju kao i socio-ekonomske važnosti. Nakon predavanja, uslijedit će panel rasprava “što smo naučili i kako dalje” na kojoj će sudionici, od voditelja projekata i partnera do predstavnika tijela javne vlasti i drugih dionika, moći izmijeniti iskustva i otvoriti nove teme i potencijalna rješenja. Kako bi se potaknula rasprava, MINGOR će prethodno provesti anketu među sudionicima u projektima.
 
Rezultati anketnih upitnika, zaključci i preporuke Konferencije i Panela bit će objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/1879.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE