Doktorski studij geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž

Doktorski studij geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž jedini je studij u Republici Hrvatskoj koji se u cijelosti izvodi u interdisciplinarnim područjima znanosti, polje geografija. Otvoren je za sva područja istraživanja u geografiji, fundamentalnog i aplikativnog karaktera.

Doktorski studij zahtijeva veliko ulaganje vremena i energije. Odluka o upisu će se bitno odraziti na profesionalni i privatni život budućeg doktoranda tijekom više godina na taj način da će mu prioritet morati biti istraživanje na doktorskom studiju i pisanje doktorskog rada.

Stoga, prije upisa budući doktorandi trebaju znati što od studija očekuju te imati jasnu ideju o željenom znanstvenom istraživanju koje je u središtu doktorskog studija.

Na ovim se stranicama nalaze sve osnovne informacije o strukturi i programu studija, nastavnicima, mentorima i područjima njihovog istraživanja koje Vam, kao budućim doktorandima, mogu pomoći oko odabira usmjerenja u znanstvenom istraživanju na doktorskom studiju.

Prilikom razmatranja mogućnosti prijave i upisa na doktorski studij neophodno je:

  1. Dobro proučiti program i strukturu studija, te odabrati područje istraživanja od interesa
    Studij je strukturiran kao otvoren, modularan sustav (5 modula). Na svakom modulu se obvezno bira odgovarajuća Metodologija istraživanja.  
  2. Prema području željenog (odabranog) područja istraživanja kontaktirati nastavnika/mentora na studiju koji aktivno vodi ta istraživanja
    Na svakoj Metodologiji istraživanja unutar Modula studija, navedeni su nastavnici/mentori koji izvode nastavu. Njihova su imena aktivne poveznice na Hrvatsku znanstvenu bibliografiju i znanstvene projekte, te se na taj način može vidjeti znanstveno-istraživački profil svakog nastavnika/mentora.
  3. Razgovarati s nastavnikom/mentorom na studiju o željenom istraživanju, te načelno formulirati moguće područje (temu) istraživanja, koje je nastavnik/mentor spreman voditi

Prilikom prijave na doktorski studij potrebno je imati pisanu suglasnost potencijalnog mentora, te znati pismeno elaborirati temu istraživanja u okviru doktorskog studija. Također, doktorandi pri upisu upisuju predmet Metodologija istraživanja (jedan od dva obvezna) prema odabranom i usuglašenom području istraživanja, odnosno onaj na kojem je nastavnik/mentor.

Natječaj 2023./2024.

 

OBRAZAC PRIJAVE


Kontakti

Trg Marka Marulića 19 (Drugi kat)
10 000 Zagreb
Hrvatska

pds@geog.pmf.hr

+385 1 4895 462

RADNO VRIJEME ZA STRANKE
Od ponedjeljka do petka: 10:00 - 12:00h ili prema prethodnom dogovoru

Voditeljica Ureda za doktorski studij: Ivana Telinec, mag. oec.