Novosti

...
Novosti Geografija

Obavijest o mjestu održavanja zimskog ispitnog roka

Poštovane studentice i poštovani studenti, obavještavam ovas da će se svi ispiti u predstojećem zimskom ispitnom roku održati u prostorijama Geografskog odsjeka na Trgu Marka Marulića 19/II.


Radovi naših znanstvenika

Prof. dr.sc. Borna Fuerst-Bjeliš objavila je u koautorstvu s prof. S. Déryjem, prof. W. Leimgruberom i prof. E. Nelom rad pod nazivom Marginality Issues in a Time of World Reorganization u knjizi Research Directions, Challenges and Advancements of Modern Geography (M. Meadows i J. Banski, ur.) u okviru Springerove biblioteke „Advances in Geographical and Environmental Sciences“.

Knjiga je objavljena krajem 2023. godine povodom stote godišnjice postojanja i djelovanja Međunarodne geografske unije / International Geographic Union (IGU/UGI). Ova je godišnjica obilježena i proslavljena na „Centennial“ IGU kongresu u Parizu 2022. Knjiga daje pregled stanja i dostignuća u razvoju geografije u različitim njezinim istraživačkim područjima, kroz poglede pojedinih specijalnih IGU komisija.

U radu Marginality Issues in a Time of World Reorganization, autori se osvrću na dugu, gotovo pola-stoljetnu posvećenost istraživanja različitih aspekata marginalnosti i marginalizacije. Kroz analizu i pregled dosadašnjih istraživanja rad promišlja koncept marginalnosti, marginalizacije i demarginalizacije i njihove različite manifestacije. U središtu analize je razumijevanje (dugo)trajnosti i evolucije marginalnosti u kontekstu globalnih i lokalnih promjena te okolišnog prava i održivog razvoja.

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti