Održana svečana dodjela Nagrade...

U prepunoj predavaonici A002 Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 8. svibnja 2024. održana je svečana dodjela nagrade za istaknuti doprinos nastavi i radu sa studentima i učenicima „Stipe Vidak“. Njene dobitnice za 2023. godinu su Sanja Stilinović, prof., učiteljica matematike u Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Zagrebu i Jagoda Krajina, prof., nastavnica matematike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu. Nagradu dodjeljuje Matematički odsjek PMF-a u spomen na prerano preminulog kolegu i matematičkog entuzijasta doc. dr. sc. Stipu Vidaka, a u dvogodišnjem se ciklusu nagrađuju nastavnici matematike i informatike u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, odnosno nastavnici i suradnici uključeni u nastavu na Matematičkom odsjeku.

Pred brojnim okupljenim učenicima i nastavnicima te studentima i akademskim osobljem PMF-a, nagradu su laureatkinjama uručili dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr.sc. Mirko Planinić i pročelnik Matematičkog odsjeka prof. dr. sc. Luka Grubišić, obojica istaknuvši predanost Fakulteta mijenjanju društva znanjem, unapređenju obrazovnog procesa na svim razinama obrazovanja, povezivanju i suradnji sa sustavom osnovnog i srednjeg obrazovanja te isticanju izvrsnih pojedinaca u svim obrazovnim zajednicama, čemu pridonosi i ova nagrada.

Zahvaljujući na nagradi, dobitnice su naglasile veliki ponos što su njihovi učenici, radni kolektivi, Matematički odsjek i PMF prepoznali kvalitetu njihovog rada te da će im ova nagrada biti veliki poticaj za njegovo daljnje unapređenje. Osobito dirljiv dio ceremonije bilo je obraćanje učenika 4.B razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića koji su osobno došli podržati svoju profesoricu i razrednicu Jagodu Krajinu i zahvaliti na velikoj stručnoj i ljudskoj podršci koju im je pružala tijekom četiri godine njihova srednjoškolskog obrazovanja.

Na kraju svečane dodjele, laureatkinja Sanja Stilinović održala je predavanje „PISA zadatci: osvrt Stručne radne skupine na rezultate hrvatskih učenika u matematičkoj pismenosti istraživanja PISA 2022“. Uz refleksiju na trend stagnacije postignuća velikog postotka naših učenika na niskim razinama PISA skale, pokazala je vlastite primjere mogućnosti unapređenja nastave matematike u osnovnoj školi zadacima sličnima onima na ovom istraživanju, osobito onima koji uključuju aktualnu temu učeničke financijske pismenosti. Samo predavanje održano je u sklopu Stručno-metodičkih večeri Hrvatskog matematičkog društva.

Važno je napomenuti da, uz profesore i asistente, u radu povjerenstva za dodjelu nagrade „Stipe Vidak“ sudjeluju i studenti Matematičkog odsjeka.

Više o dobitnicama nagrade „Stipe Vidak“ možete pročitati OVDJE.

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti