U sklopu fakultativne nastave iz Primijenjene biologije, pod vodstvom profesorice Doroteje Vrbanović Lisac, učenici trećih i četvrtih razreda zagrebačke V. gimnazije posjetili su i Matematički odsjek PMF-a.

Uvodnim predavanjem na temu “Zašto studirati matematiku” učenicima se obratio doc. dr. sc. Matija Bašić te im pokazao važnost i korist poznavanja matematike u suvremenom tehnološki razvijenom svijetu.

Povezanost matematike i primijenjene biologije (a i medicine) učenici su imali prilike vidjeti na idućem predavanju iz kolegija Introduction to Human Body koje se održava u sklopu novog diplomskog studija Biomedicinska matematika (BioMedMath) koji je s izvođenjem počeo ove akademske godine, a koje je održao prof. dr. sc.  Goran Šimić s Medicinskog fakulteta.

Treće predavanje koje su učenici pratili je također istaknulo sve veću povezanost matematike i biologije, a održao ga je prof. dr. sc. Hrvoje Šikić koji je učenicima prezentirao stohastički model rasta leće miša iz istraživanja koje je provodio u suradnji s kolegom iz SAD-a u sklopu prestižnog Marie Curie projekta. Stohastički procesi u biomedicini također su jedan od kolegija u sklopu BioMedMath programa.

Učenici su prilikom svog posjeta Matematičkom odsjeku PMF-a dobili uvid u mali dio interdisciplinarne suradnje matematike, biologije i medicine – suradnje koja je potaknuta modernim vremenom, rapidno rastućom snagom suvremenih računala i općenito ubrzanim tehnološkim razvojem u kojem vješti matematičari svakako imaju ključnu ulogu i u biološkim i u medicinskim znanostima. Matematički odsjek PMF-a prati te trendove i drago nam je prezentirati mogućnost visokog obrazovanja i u tom segmentu današnjim učenicima, sutrašnjim potencijalnim studentima, budućim vrhunskim stručnjacima.

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti