Predavanje Inženjerske sekcije HMD-a...

Pozivamo Vas na predavanje HMD-a koje će pod naslovom "Formalne metode" održati u srijedu 23. ožujka 2022. s početkom u 18:00 sati.

 

Predavanje će biti uživo na PMF-u, Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana 003, a prenosit će se i putem Zoom aplikacije.

 

Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici, a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 21. ožujka 2022.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja. U nastavku Vam dostavljamo sažetak predavanja.

 

Uz srdačni pozdrav,

 

Ksenija Sanjković

Voditeljica Inženjerske sekcije

 

O predavanju:

Formalne metode su grana računarstva koja pruža garancije za točnost programa. Iako rješavaju važan problem i pune su prelijepih, elegantnih ideja i tehnika, formalne metode su sve donedavno bile jedva korištene u industriji. To se, ipak, značajno mijenja u posljednjih desetak godina i formalne metode igraju sve bitniju ulogu u suvremenom softverskom inženjerstvu. U ovom predavanju, Ivan Gavran govorit će o ovoj značajnoj promjeni kroz svoje iskustvo rada na formalnim metodama u akademiji (u području robotskih sustava) i industriji (u području blockchain softvera).

O predavaču:

Ivan Gavran diplomirao je 2013. na PMF-u, s temom logičke analize hibridnih sustava. Prve tri godine radio je za Bellabeat, hrvatski startup koji proizvodi pametni nakit. Godine 2016. započeo je doktorat na Institutu Maxa Plancka za sofverske sustave (MPI-SWS) u Kaiserslauternu. Tamo je objavio niz radova na presjeku formalnih metoda i umjetne inteligencije. Prije nekoliko mjeseci pridružio se firmi Informal Systems, gdje radi na formalnoj verifikaciji distribuiranih sustava.

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti

Kolokviji HMD-a