Međunarodna biološka olimpijada

INTERNATIOBAL BIOLOGY OLYMPIAD – IBO

 

Međunarodna biološka olimpijada održava se od 1990. godine kada je po prvi put održana u Češkoj Republici sa samo 6 država sudionica i 22 učenika te je u međuvremenu postala prestižno međunarodno natjecanje iz biologije u kojoj sudjeluje oko 75 država s preko 250 učenika iz cijelog svijeta. Hrvatska se relativno kasno pridružila te u ovom natjecanju sudjeluje tek od 2018. godine.

Nevladina organizacija International Biology Olympiad e.V. (IBO) organizira ovo prestižno natjecanje, a sjedište joj je u Kielu, Njemačka. Misija natjecanja je okupiti darovite učenike iz svijeta te ih potaknuti na razvoj i odabir znanstvene karijere u području biologije i biomedicine. Cilj je prepoznati, inspirirati, osnažiti i poduprijeti sljedeću generaciju talenata u prirodoslovlju te ih usmjeriti na internacionalno umreživanje i suradnju, kao i potaknuti interkulturalizam u populaciji mladih biologa.

Udruženjem rukovodi upravni odbor s predsjednikom na čelu te donosi pravila i smjernice za natjecanje dostupne na poveznici https://www.ibo-info.org/en/info/rules-guidelines.html . U IBO mogu sudjelovati učenici koji ulaze u skupinu najboljih učenika uvrštenih u nacionalna natjecanja u znanju iz biologije. Tijekom natjecanja učenici tijekom jednog natjecateljskog dana rješavaju dva teorijska testa sastavljena od 100 zadataka u formi pitanja višestrukog ili alternativnog izbora. Zadaci obuhvaćaju sva područja biologije, a od učenika iziskuju znanstveno promišljanje i rješavanje bioloških problema te konceptualno razumijevanje biologije. Tijekom drugog natjecateljskog dana učenici rješavaju tri do četiri praktična zadatka u laboratorijima u trajanju  od 1,5 sata za koja su područja ispitivanja objavljena 6-12 mjeseci prije sljedećeg natjecanja. Od učenika se očekuje poznavanje osnovnih laboratorijskih tehnika u biologiji te sposobnost analize provedenih mjerenja i eksperimenata. Između natjecateljskih dana učenici upoznaju prirodne i kulturne znamenitosti zemlje domaćina i druže se vršnjacima iz cijelog svijeta.

Tijekom olimpijade mentori učenika sve zadatke prevode na materinji jezik kako bi se za sve učenike osigurali jednaki uvjeti natjecanja. Olimpijada traje sedam dana. 
Izbor hrvatskih natjecatelja za olimpijadu nastavlja se na sustav školskih, županijskih i državnih Natjecanja iz biologije u kategoriji natjecanja u znanju koje organizira i nadzire Agencija za odgoj i obrazovanje te Državno povjerenstvo za Natjecanje iz biologije. Nakon završene državne razine Natjecanja iz biologije svi učenici koji su se natjecali u kategoriji natjecanja u znanju za 1., 2. i 3. razrede stječu pravo sudjelovanja u selekciji za IBO koja se održava sljedeće kalendarske godine. Učenici se pozivaju na dodatna testiranja na Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu putem službenih adresa e-pošte njihovih matičnih škola koje su ih dužne o tome obavijestiti. Učenici koje žele ući u selekciju za IBO osobno se prijavljuju putem poslanog obrasca za prvi krug selekcije koja se održava početkom sljedeće kalendarske godine pomoću originalnih teorijskih zadataka s prethodne olimpijade. Osam najuspješnijih učenika nakon prvog kruga selekcije poziva se u drugi krug selekcije tijekom koje se testiraju laboratorijske vještine učenika te sposobnost provođenja eksperimenata i analiziranja eksperimentalnih podataka. Bodovi postignuti u drugom krugu selekcije pribrajaju se bodovima iz prvog kruga i četiri najuspješnija učenika odabiru se u nacionalni tim za IBO koja se održava tekuće kalendarske godine. Selekciju provodi nacionalni IBO koordinator u suradnji s djelatnicima Biološkog odsjeka PMF-a. Odabrani učenici obavezni su pohađati pripreme za olimpijadu koje se organiziraju na Biološkom i Kemijskom odsjeku PMF-a, a u dogovoru i skladu s obavezama učenika i djelatnika odsjeka.

  Pravilnik o provođenju testiranja.

Unatoč kratkom razdoblju sudjelovanja u IBO predstavnici Hrvatske uspješno se nose s izazovima Međunarodne biološke olimpijade te su od 2018. godine u pet sudjelovanja (s pauzom radi korone i potresa 2020. g.) osvojili ukupno dvije srebrne i šest brončanih medalja te osam priznanja za izvrstan rezultat (tzv. „merit“).

Organizaciju selekcije i priprema te u pratnji učenika na IBO od samog početka sudjelovanja 2018. godine putuju stručne savjetnice u sustavu znanosti i visokom obrazovanju zaposlene na Biološkom odsjeku PMF-a, dr. sc. Andreja Lucić koja je ujedno i nacionalni koordinator IBO i dr. sc. Petra Cvjetko. 


Učenici koji su sudjelovali na IBO od 2018. godine.

Godina

Država domaćin

Ime i prezime učenika/ce

Škola

Nagrada

2018.

Iran

15.-22.7.2018.

Luka Bulić Bračulj

III. gimnazija, Split

srebrna medalja

Kian Bigović Villi

XV. gimnazija, Zagreb

"merit"

Elizabeta Gegić

XV. gimnazija, Zagreb

Mirna Reljić

V. gimnazija, Zagreb

"merit"

2019.

Mađarska,

14.-21.7.2019.

Olga Jerković Perić

XV. gimnazija

brončana medalja

Petar Škrobo

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića

brončana medalja

Elizabeta Gegić

XV. gimnazija

 

Mia Crnogaj

XV. gimnazija

“merit”

2020.

Japan, IBO Challenge I – online natjecanje

Olga Jerković Perić

XV. gimnazija

 Izostanak sudjelovanja radi potresa na Biološkom odsjeku PMF-a

Mihaela Šimunić

Gimnazija Karlovac

Petar Škrobo

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića

Ema Moškatelo

XV. gimnazija Zagreb

2021.

Portugal,

IBO Challenge II – online natjecanje

19.-21.07.2021.

David Špiljak

Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka

“merit”

Lukas Grbac Lacković

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

“merit”

Lovro Mirković

XV. gimnazija, Zagreb

brončana medalja

Đurđica Kovačić

III. gimnazija - Split

 

2022.

Armenija

10.-18.7.2022.

Adrian Grbac Lacković

XV. gimnazija

 

Barbara Jozić

XV. gimnazija

brončana medalja

Suzana Škrabalo

XV. gimnazija

“merit”

Mislav Mihaljević

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

brončana medalja

2023.

UAE

2.-11.07.2023.

Lovro Mirković

XV. gimnazija

srebrna medalja

Mario Vrdoljak

III.gimnazija, Split

brončana medalja

Robert Markulin

XV. gimnazija

“merit”

Vanda Vrček

Prva gimnazija Varaždin

“merit”