PMF Naslovnica


Broj posjeta:
18271763

 


Microseum: prošetajte virtualnim...

Virtualni interaktivni svijet putem mikrobioloških i društveno relevantnih tema objašnjava ulogu mikroba u prirodi, životima ljudi, održavanju zdravlja ili nastanku nekih bolesti.  Putem stranice www.microseum.net zavirite u raznoliki svijet mikroba.

Microseum je proizašao iz nedavno završenog projekta U društvu mikroba, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provelo ga je Hrvatsko mikrobiološko društvo u suradnji s partnerima iz akademske zajednice i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kao jednim od partnera.

Virtualni muzej mikroba Microseum na zabavan način prikazuje presjek tema iz kojih je vidljiva raznolikost i važnost mikroba za održanje života na Zemlji, a koji, osim što su uzročnici bolesti ljudi, životinja i biljaka, predstavljaju i nužan dio  u proizvodnji hrane, pića i goriva. Muzej su izradili studenti i njihovi mentori, sveučilišni profesori sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskog katoličkog Sveučilišta.

„Svaku temu definirala je skupina studenata u suradnji sa svojim mentorom, a zatim su pripremili materijale korištene za muzej. Osmislili su tekstualni dio, strukturu svake podstranice, odnosno teme, u suradnji s ilustratoricom razradili ideje za ilustracije i vizualni identitet, neke su ilustracije radili i sami, pripremili mnoge materijale za fotografiranje u laboratorijima, a u suradnji s programerima web-stranice osigurali da se ideje realiziraju onako kako su zamislili“, rekla je prof. dr. sc. Dijana Škorić koordinatorica projekta U društvu mikroba, sveučilišna profesorica na PMF-u i članica Hrvatskog mikrobiološkog društva.

Microseum je namijenjen svim zainteresiranima, od djece osnovnoškolskog uzrasta do njihovih djedova i baka.

„Virtualni muzej radili smo tako da bude razumljiv starijim osnovnoškolcima, jer je to prema istraživanjima razina općeg znanja, pa tako i mikrobiološkog, koju ima prosječan čovjek, laik. Nadam se da smo jednostavnim objašnjenjima, pitanjima i odgovorima, zanimljivostima i ilustracijama postigli da bude razumljiv i mlađoj djeci, ali i starijima, odnosno publici od 7 do 77 godina.“

Inače, cilj projekta U društvu mikroba bio je pridonijeti razvoju održivih programa društveno korisnog učenja na fakultetima.

„S jedne strane su studenti i njihovi profesori naučili ugraditi dio znanja iz akademskih kurikuluma u društvo te su razvili vještine definiranja društveno važnih mikrobioloških tema, njihove obrade i prezentacije rješenja javnosti. S druge strane, javnost je putem javnih predavanja, radionica s mlađom školskom djecom i virtualnog muzeja mikroba dobila uvid  u neke aspekte djelovanja udruga i visokoškolskih ustanova, u različite uloge mikroba u našem životu i svijetu te u način rješavanja problema koji neki mikrobi uzrokuju utemeljen na znanstvenim spoznajama“, zaključuje prof. dr. sc. Dijana Škorić.

 

 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti

AZVO ISTRAŽIVANJE

Europska povelja za istraživače i Kodeks o zapošljavanju istraživača

Povelja i Kodeks

Charter and Code

Akcijski plan

Action Plan


Događaji

21.
rujna
24.
rujna
12:00-13:30,
Kemijski odsjek, 023
25.
rujna
9:00-10:00,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
11:15-12:15,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
13:00-15:00,
Kemijski odsjek, A2

Događaji na odsjecima

21.
rujna
24.
rujna
12:00-13:30,
Kemijski odsjek, 023
25.
rujna
9:00-10:00,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
11:15-12:15,
Kemijski odsjek, A2
25.
rujna
13:00-15:00,
Kemijski odsjek, A2

Akademska iskaznica

Odluka senata Sveučilišta u Zagrebu

Tjelesna i zdravstvena kultura

Restoran

Studentska prehrana - restoran "ZVOMAT"

Pošaljite svoje primjedbe, prijedloge i pohvale na adresu restoran@chem.pmf.hr
 

Studenti upisani u akad. god. 2018./2019. osigurani su od posljedica nesretnog slučaja - nezgode kod UNIQA OSIGURANJE d.d. u periodu od 01.10. 2018. u 00:00 sati do 30.09. 2019. do 24:00 sata, i to kako za vrijeme nastave, tako i u slobodno vrijeme, odnosno 24 sata dnevno za cijelo vrijeme trajanja police.
KONTAKT OSOBA ZA PRIJAVU NEZGODE u UNIQA OSIGURANJE d.d.: gđa. Ella Ivanuša, tel. 01 640 5526; e-mail: ella.ivanusa@uniga.hr

 

 Nacionalna Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu