Hrvatski srednjoškolci osvojili dvije...

ČETVERO hrvatskih srednjoškolaca sudjelovalo je na 19. međunarodnoj geografskoj olimpijadi (iGeo) održanoj od 8. do 14. kolovoza 2023. u Bandungu, Indonezija
S brončanim medaljama u Hrvatsku se vraćaju Luka Protulipac (XV. gimnazija, Zagreb) i Gabrijel Kučko (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok) dok su na ovom uglednom međunarodnom natjecanju uspješno sudjelovali Mario Rubić (III. Gimnazija, Split) i Bernard Trempetić (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb). Učenike su na putu pratili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Task Force-a Svjetske geografske olimpijade i asistent Ivan Ivić, mag. edu. geogr., oboje s Geografskog odsjeka PMF-a.  
 

iGeo se sastojao od tri dijela: pisanog testa, multimedijskog testa i terenskog rada koji zahtijeva promatranje u smislu kartografskog prikaza i geografske analize.


Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za geografiju te poticati aktivno zanimanje mladih za geografska i ekološka istraživanja, pozitivno pridonijeti raspravi o važnosti geografije skrećući pozornost na kvalitetu geografskih znanja i vještina zatim olakšati društvene kontakte među mladima iz različitih zemalja te na taj način pridonijeti razumijevanju među narodima.


Prvi iGeo održan je 1996 u Haagu, Nizozemska sa pet zemalja sudionica, dok je ovogodišnje natjecanje okupilo učenike iz 59 zemalja.
 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti