Terenska nastava studenata Fizičke...

Terenski rad je iznimno značajan oblik rada u fizičkoj geografiji. Tako su studenti prve godine diplomskog studija na smjeru Fizička geografija s geoekologijom proveli četiri terenska dana na području Kamanja, Karlovca, Slunja, Rakovice i NP Plitvička jezera.

Pod vodstvom prof.dr.sc. Nevena Bočića i suradnika Jure Saboleka studenti su se upoznali s fizičko-geografskim obilježjima ovog prostora s naglaskom na krški, fluviokrški i fluviodenudacijski reljef i čimbenike njegovog oblikovanja.

Prvi dan studenti su obišli špilju Vrlovku kod Kamanja te jaruge na fluviodenudacijskom reljefu u okolici Karlovca. Drugi dan su obišli centar Speleon kod Rakovice te su vršili geomorfološko kartiranje dijela Značajnog krajobraza Baraćeve špilje. U Gornjoj Baraćevoj špilji su mjerili strukturne elemente te mikroklimatske parametre. Treći dan bio je rezerviran za geomorfologiju i hidrologiju potoka Plitvice, četvrti dan doline Bijele rijeke u sklopu NP Plitvička jezera. Osim stjecanja dodatnog znanja glavni cilj terenske nastave bilo je stjecanje i dodatno usavršavanje vještina terenskog rada.

Na velikoj pomoći u realizaciji terenske nastave zahvaljujemo se Joži Šutu (JU Natura Viva), Hrvoju Cvitanoviću i Slavenu Vukoviću (JU Baraćeve špilje) te Željku Renduliću (NP Plitvička jezera).


   

  

  

  

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti