Susret djelatnika Odjela za...

U petak 14. lipnja 2024. godine ugostile su nas kolege s Odjela za geografiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, gdje je održan zajednički bilateralni susret. Nastavak je to aktivnosti i zajedničke suradnje koja je ponovno pokrenuta prošle godine kada su kolege s Odjela za geografiju bili naši gosti u Zagrebu u posjetu Geografskom odsjeku na tada privremenoj lokaciji odsjeka u Ilici 242, s obzirom da se zgrada Geografskog odsjeka na Trgu Marka Marulića 19 obnavljala nakon potresa.

Ovogodišnji susret započeo je pozdravnim govorima koje su prisutnima uputili prodekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani izv. prof. dr. sc. Sašo Jerše i prodekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Martina Jakovčić te pročelnici Odjela za geografiju prof. dr. sc. Katja Vintar Mally i Geografskog odsjeka PMF-a izv. prof. dr. sc. Ivan Čanjevac. U dojmljivim govorima prodekana i pročelnika istaknuta je važnost međusobne suradnje te mogućnosti novih zajedničkih projekata u budućnosti. U raspravi oba odsjeka predstavile su svoje novosti s odsjeka, gdje je Geografski odsjek posebno istaknuo povratak u obnovljene prostorije na Trgu Marka Marulića 19. Dodatno predstavljena je i zajednička prijava na projekt kojeg prijavljuju prof. dr. sc. Martina Jakovčić i izv. prof. dr. sc. Simon Kušar. Izuzetno zanimljivo predstavljanje svog projekta imala je izv. prof. dr. sc. Barbara Lampič na temu žena inovatorica u ruralnom prostoru. U tijeku boravka stručno osoblje Geografskog odsjeka obišlo je prostorije fakulteta i odsjeka te se upoznalo s novitetima i aktualnostima. Nakon radnog dijela uslijedio je terenski obilazak Ljubljane na temu gradskih regija, kojeg je stručno pripremio i vodio prof. dr. sc. Dejan Rebarnik. Upoznali smo se s četvrti Krakovo, jedinstvenog sela u centru Ljubljane, četvrti Murgle s prizemnim kućicama rezidencijama nekadašnjih slovenskih političara, a danas vrlo poželjnom destinacijom za život u Ljubljani te sa četvrti Rakovo Jelšo, gdje je uslijedio ručak. Nakon ručka ukrcali smo se na brod koji nas je vratio do centra Ljubljane ploveći po Ljubljanici, gdje smo upoznali Ljubljanu iz druge perspektive.

Zahvaljujemo kolegama iz Ljubljane na srdačnoj dobrodošlici te smo sigurni da će se naša suradnja i dalje uspješno nastaviti i razvijati.

 

 

 

 

 

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti