Obavijesti - Arhiva

Povratak

Rezultati 1 - 1 od 1
Stranica 1 od 1
Po stranici: 
Sortiraj po: Naslov    Autor    Datum ↓  
[^] OBAVIJEST O POSTUPKU PRIJAVE UZNEMIRAVANJA PUTEM SLUŽBE ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE KARIJERNOG CENTRA PMF-A Objavljeno 1. 2. 2021. u 11:21  ( Matea Butigan ) Uređeno: 15. 6. 2021. u 14:40  (Matea Butigan)

PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE

 

ŠTO JE PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE?

 

Psihološko savjetovanje u Karijernom centru je proces u kojem sudjeluju savjetovatelj/ica i student/ica koji u tom procesu uspostavljaju profesionalni odnos u svrhu podrške i pomoći studentu/ici. Student/ica u taj odnos donosi svoje teme i poteškoće, a savjetovatelj/ica znanja, vještine, bezuvjetnu podršku i iskustvo u radu s drugim pojedincima koji su imali iste ili slične razloge zbog kojih su potražili stručnu pomoć.

 

KOME JE KORISNO PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE?

 

Psihološko savjetovanje proces je koji nikoga ne isključuje, svaki pojedinac može tijekom života imati koristi od psihološkog savjetovanja. Ljudi se na različite načine nose s problemima koje imaju. Jedan od tih načina je i psihološko savjetovanje koje nudi nepristran i stručan pristup te povjerljivost i privatnost. Za većinu problema sami kroz vlastite resurse (znanje, vještine koje imamo, prijatelje i ljude koji nam mogu pomoći, i dr.) pronađemo rješenje i olakšanje, ali ponekad je izbor psihološkog savjetovanja bolje rješenje jer nam pomaže da brže dođemo do potrebnih uvida, vidimo svoje probleme u novom svjetlu i često brže riješimo ono zbog čega smo pomoć potražili. Potražiti stručnu pomoć znak je zrelosti, a ne slabosti, stoga ako se i pitate trebate li dogovoriti susret, uvijek možete doći i zajedno sa stručnom osobom donijeti odluku hoćete li nastaviti sa psihološkim savjetovanjem.

 

TKO SE MOŽE PRIJAVITI ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE?

 

Služba za psihološko savjetovanje namijenjena je svim preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studentima/icama PMF-a, a prijaviti se mogu putem e-maila i/ili osobnim dolaskom u Karijerni centar.

 

U VEZI ČEGA STUDENTI/ICE DOLAZE NA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE?

 

Najčešće poteškoće s kojima se studenti/ice susreću i razlozi zbog kojih dođu u savjetovalište povezani su s učenjem, organizacijom vremena, emocionalnim poteškoćama (tjeskoba, različiti strahovi kao što su strah od ispita, neuspjeha, javnog nastupa i sl.), problemima u odnosima s drugima, partnerskim odnosima i seksualnosti, poremećajima raspoloženja (tuga, depresivnosti, suicidalne misli i sl.).

 

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI OD SAVJETOVANJA?

 

U savjetovanju možete dobiti stručnu pomoć za svoje poteškoće kroz profesionalni odnos koji će vam pružiti prihvaćanje i podršku vas kao osobe onakve kakva jeste u trenutku dolaska na savjetovanje. Kroz taj odnos, kod kojeg je privatnost i povjerljivost osigurana, radit ćete na svojim poteškoćama zbog kojih ste došli na savjetovanje. Savjetovanje je proces u kojem zajedno sudjeluju student/ica i savjetovatelj/ica te se oni zajedno dogovaraju o ciljevima savjetovanja, početku i prestanku savjetovanja.

 

KOLIKO SAVJETOVANJE TRAJE?

 

Savjetovanje u našoj Službi za psihološko savjetovanje uglavnom je kratkotrajno, na problem usmjereno. Za svakog tko se prijavi na savjetovanje predviđeno je do deset susreta. Duljina trajanja susreta je 50 min.

Istraživanja i iskustva u radu studentskih savjetovališta pokazala su da savjetovanje najčešće u prosjeku traje šest susreta. Velik broj studenata/ica koji završavaju tretman u dogovoru sa savjetovateljem/icom postiže svoje ciljeve već nakon pet susreta, a gotovo svi nakon petnaest susreta. U iznimnim situacijama savjetovanje može potrajati i duže, ali istraživanja učinkovitosti savjetovanja i potreba studenata/ica ukazuju na to da za duže savjetovanje nema potrebe.

 

ŠTO AKO VAM JE POTREBNA DRUGAČIJA POMOĆ OD ONE  KOJU MOŽETE DOBITI U KARIJERNOM CENTRU?

 

Student/ica se uvijek može obratiti Karijernom centru gdje će dobiti informacije o tome gdje može dalje potražiti pomoć.

 

ŠTO AKO STE ZABRINUTI ZA NEKU DRUGU OSOBU

(ČLANA OBITELJI, PARTNERA/ICU, PRIJATELJA…)?

 

Ako je student/ica zabrinut/a za nekog drugog, može dogovoriti jedan susret na kojem se može razgovarati o tome što ga/ju brine.

 

KOME SE OBRATITI?

 

Studenti/ice se radi dogovora termina savjetovanja mogu obratiti stručnoj suradnici Karijernog centra putem e-mail adrese:

 

Tereza Oreb, mag. act. soc. i Gestalt psihoterapeutkinja, stručna suradnica Karijernog centra 

tereza.oreb@karijere.pmf.hr

 

Također, studenti/ice mogu termin savjetovanja dogovoriti osobnim dolaskom u Karijerni centar.