Aktivnosti

GEOFIZIČKI ODSJEK

Obavijesti

Znanstvena suradnja s kolegama iz...

U listopadu 2019. voditeljica projekta CroClimGoGreen izv. prof. Ivana Herceg Bulić i doktorandica Sara Ivasić su posjetile NORCE Norwegian Research Centre u Bergenu (Norveška) gdje su bile gošće profesora Martina P. Kinga.

Na institutu su u sklopu doktorskog studija prisustovale na predavanju o tropskoj međugodišnjoj varijabilnosti i diskusiji o daljinskim vezama između tropskih i izvantropskih širina. Sudjelovale su na sastanku grupe koja se bavi proučavanjem klimatske varijabilnosti u sadašnjim i budućim klimatskim uvjetima i predstavile rezultate dosadašnjeg rada na projektu CroClimGoGreen u predavanju naziva: Is it possible to distinguish an ENSO-related signal from NAO in European climate anomalies?

Suradnja s prof. Kingom se nastavlja i dalje, koji će posjetiti Zagreb u travnju 2020. godine.

Autor: Karmen Babić
Poziv na predavanje voditeljice...

U okviru predavanja koje organizira Hrvatsko botaničko društvo doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je pozvana da održi predavanje naziva "Urbana klima i primjena plave i zelene infrastrukture kao mjera za ublažavanje toplinskog stresa u gradovima". Predavanje će se održati u četvrtak 14. ožujka 2019. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.

U predavanju će biti predstavljen projekt 'Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja' (CroClimGoGreen) koji je usredotočen na proučavanje klimatske varijabilnosti i manifestacija klimatskih promjena u urbanom okolišu. Osim analize toplinskih otoka gradskih sredina na temelju izmjerenih podataka, primjenjuje se i urbano klimatsko modeliranje s ciljem ispitivanja faktora koji utječu na gradsku klimu i procjene mogućnosti primjene različitih mjera za ublažavanje toplinskog opterećenja u gradovima. U prvoj fazi projekt je usmjeren na proučavanje i modeliranje obilježja urbane klime grada Zagreba.

Poziv na predavanje i sažetak se nalaze na ovoj poveznici.

Autor: Karmen Babić
South Eastern European Climate...

 

 

 

Ivana Herceg Bulić je dobila financijsku potporu Međunarodnog instituta za teorijsku fiziku (ICTP, Trst, Italija) za osnivanje mreže “South Eastern European Climate Network (SEEC Network)”. Sredstva su namijenjena za povezivanje znanstvenika i istraživačkih grupa jugoistočne Europe. Glavni cilj je znanstvena suradnja uz transfer znanja i vještina. Teme istraživanja obuhvaćaju klimu i klimatsku varijabilnost jugoistočne Europe na različitim skalama (od urbane do regionalne) uz proučavanje globalnih klimatskih utjecaja. Aktivnosti mreže uključuju znanstvenu suradnju, organiziranje znanstvenih susreta s ciljem zajedničkog istraživanja te organizaciju radionica za članove mreže i studente. Također je predviđena stalna suradnja s grupom klimatologa koja djeluje pri ICTP-u “The Earth System Physics (ESP) section.

Autor: Karmen Babić
Nova članica CroClimGoGreen tima

CroClimGoGreen tim je dobio novu suradnicu na projektu, doktorandicu Saru Ivasić. Sara je diplomirala u veljači 2018. godine na Geofizičkom odsjeku, PMF-a pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Herceg Bulić, a tema njenog diplomskog rada je "Prediktabilne komponente sezonske atmosferske cirkulacije". U okviru CroClimGoGreen projekta tema Sarinog doktorskog istraživanja je proučavanje utjecaja globalnih modova klimatske varijabilnosti na klimu Europe, tj. Zagreba. Sara će se fokusirati na proučavanje klimatske varijabilnosti velike skale i načina na koji ta varijabilnost daljinskim vezama utječe na urbanu mikroklimu. Želimo joj puno uspjeha u radu!

Autor: Karmen Babić

Climathon je globalni pokret posvećen rješavanju najzahtjevnijih problema povezanih s klimatskim promjenama unutar gradova. Climathon predstavlja jedinstveni projekt koji se simultano odvija na više lokacija tijekom 24 sata s ciljem generiranja rješenja na izazove zadane od strane jedinica lokalne samouprave, a usko vezane uz klimatske promjene. Climathon 2018 će se održati 26. listopada 2018. u Zagrebu i još 95 gradova širom svijeta.

Zagreb Climathon se održava uz podršku Grada Zagreba koji je i postavio izazov, a za koji će timovi tijekom održavanja Zagreb Climathona nastojati osmisliti rješenja. Ovogodišnji izazov Zagreb Climathona glasi: Urbani toplinski otoci. Zagreb Climathon je organiziran u formi hackatona, događaja natjecateljskog karaktera koji će po svom završetku generirati rješenja koja će pomoći u rješavanju problema urbanih toplinskih otoka u gradu Zagrebu. Projekt promovira suradnju kroz primjenu novih metodologija i alata usmjerenih na studente, male i srednje poduzetnike te zainteresiranu javnost. Natjecatelji na Zagreb Climathonu predstavit će svoja rješenja zadanog izazova putem prezentacija pred Povjerenstvom za Zagreb Climathon. Voditeljica CroClimGoGreen projekta, Ivana Herceg Bulić, će održati predavanje na Zagreb Climathonu, te će također biti članica povjerenstva.

Prijave za sudjelovanje su otvorene i traju do 24. listopada 2018. u 23:59 sati. Javni poziv i detaljne informacije o prijavi za sudjelovanje u Zagreb Climathonu 2018 se nalazi ovdje.

 

 

Autor: Karmen Babić
Prezentacije na MedCLIVAR 2018

Voditeljica projekta Ivana Herceg Bulić i Melita Perčec Tadić su sudjelovale na MedCLIVAR 2018 konferenciji koja se održala od 18. do 21. rujna 2018. u Beogradu, Srbija. Ivana Herceg Bulić je održala plenarno predavanje pod nazivom Detection of ENSO and NAO impacts on European region in a large ensemble of numerical simulations, a Melita Perčec Tadić je predstavila poster naziva Improving spatio-temporal interpolation of daily precipitation using parallelized machine learning and precipitation derived from MSG.

Autor: Karmen Babić

Prvi rezultati istraživanja u okviru CroClimGoGreen projekta predstavljeni su na međunarodnoj konferenciji EMS Annual Meeting: European Conference for Applied Meteorology and Climatology 2018, koja se održala u periodu 3.-7. rujna 2018. godine u Budimpešti, Mađarska u organizaciji Europskog meteorološkog društva.

Autor: Karmen Babić
Javno predstavljanje CroClimGoGreen...

 

Voditeljica projekta CroClimGoGreen, doc. dr. dc. Ivana Herceg Bulić, 18. travnja 2018. godine je predstavila projekt u okviru Geofizičkog seminara na Geofizičkom odsjeku PMF-a. Snimku predavanja možete pogledati klikom na poveznicu.

Autor: Karmen Babić
Irena Nimac održala javnu obranu teme...

Doktorandica Irena Nimac je 27. ožujka 2018. godine održala javnu obranu teme doktorske disertacije pod naslovom Modeliranje urbanog toplinskog otoka mikroskalnim modelom MUKLIMO_3. Izlaganje je održano pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić (PMF), doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak (PMF) i dr. sc. Kristian Horvath (znanstveni suradnik, DHMZ).

Autor: Karmen Babić
CroClimGoGreen predstavljen u HAZU

 

Voditeljica projekta CroClimGoGreen doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je 12. ožujka 2018. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavila projekt. Hrvatska zaklada za znanost će financirati 80 uspostavnih istraživačkih projekata mladih istraživača u narednih 5 godina, a 4 su odabrana za predstavljanje u HAZU. Prezentacija projekta je dostupna u repozitoriju.

Autor: Karmen Babić

Iz medija

Voditeljica CroClimGoGreen projekta, izv. prof. Ivana Herceg Bulić u kolovozu 2019. je gostovala u emisiji Hrvatskog radija Eko radar, pri čemu je govorila o urbanoj klimi, efektima urbanog toplinskog otoka, klimi grada Zagreba i ciljevima istraživanja u okviru CroClimGoGreen projeta. Cijelu emisiju poslušajte na poveznici.

 

Povodom održavanja Zagreb Climathona 2018 doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je gostovala u emisiji Hrvatskog Radija Eko radar. Eko radar se bavi zaštitom okoliša i prirode, održivim razvojem, zelenim gospodarstvom i zelenom energijom. Cilj je promovirati održivi razvoj, educirati javnost i sudjelovati u odlučivanju o okolišu u skladu s Arhuskom konvencijom. Snimku emisije možete poslušati na poveznici.

 

Doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je gostovala u emisiji Iz svijeta znanosti emitiranoj 18. travnja 2018. godine na HRT radiju Sljeme i slušateljima predstavila CroClimGoGreen projekt. Snimku emisije poslušajte na poveznici.

U emisiji Priroda u društvu emitiranoj 15. travnja 2018. na Soundset Plavi radiju, doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je predstavila CroClimGoGreen projekt.

Cijelu emisiju možete poslušati klikom na poveznicu.

 

O predstavljanju 4 uspostavna istraživačka projekta HRZZ-a u Knjižnici HAZU-a, među kojima je i CroClimGoGreen projekt, pisali su Jutarnji list i Direktno.hr. Klikom na odgovarajući logo možete pročitati izvještaj.


Repozitorij