Održana najveća svjetska konferencija...

Konferencija 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory' održala se od 24. do 27.3. 2019. u Splitu. Tijekom četiri dana konferencija je okupila više od 70 uglednih znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem diobenog vretena, strukture o kojoj ovisi dioba genetskog materijala.

Znanstvena tema ove konferencije bila je biofizika diobenog vretena, s naglaskom na samoorganizaciju vretena, proteina koji sudjeluju u njegovom formiranju i funkciji te sile u njemu i njegov oblik. Podsjetimo se, diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za ispravno razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je temelje provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta.

U sklopu konferencije održano je oko 40 predavanja te predstavljeno više od 30 znanstvenih posterskih priopćenja. Predavanja su održana od strane voditelja laboratorija i teorijskih grupa s najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, uključujući: MIT, Sveučilište Harvard, Sveučilište New York, Sveučilište u Kaliforniji, Sveučilište Michigan, Sveučilište Pennsylvania, Sveučilište Colorado Boulde itd.

Konferencija je organizirana od strane prof. dr. sc. Nenad Pavin, izvanrednog profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) te prof. dr. sc. Ive Tolić s IRB-a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te uz potporu Znanstvenog centra izvrsnosti za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri (QuantiXlie) i Fizičkog odsjeka PMF-a.

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti