Hrvatska će dobiti priliku imenovati...

Kao dio proslave svoje 100. godišnjice, Međunarodni astronomski savez (IAU) na globalnoj razini organizira Natječaj pod nazivom IAU100 NameExoWorlds. Kako IAU navodi u svome priopćenju, na temelju Natječaja, svaka će zemlja moći predložiti imenovanje egzoplaneta i zvijezde oko koje se okreće.

IAU je tijelo odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima, a ovo je tek drugi puta u povijesti da će jedan natječaj dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta. Više od 70 zemalja, uključujući Hrvatsku, prijavilo se za organizaciju nacionalnih kampanja kroz koje će javnosti biti omogućeno glasanje. Cilj je ove inicijative stvoriti svijest o našem mjestu u svemiru te potaknuti promišljanje o tome kako bi Zemlju mogla doživjeti civilizacija na nekom drugom planetu.

Nakon što je Upravni odbor Natječaja pomnom procedurom odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih egzoplaneta i njihovih zvijezda domaćina [1], svakoj je zemlji dodijeljen sustav zvijezde i planeta, pazeći pritom na poveznicu sa zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz nje. Kako se navodi u priopćenju, Hrvatskoj je dodijeljen sustav u zviježđu Ris, u kojem se oko zvijezde tipa G poput našeg Sunca (s trenutnim službenim imenom HD 75898) okreće divovski planet (HD 75898b), mase 2,71 puta veće od Jupiterove. Otkriven je 2007. godine opažanjima sa zvjezdarnice W. M. Keck Observatory na Havajima u SAD-u.

U svakoj zemlji Državni koordinatori popularizacijskih aktivnosti za IAU, isključivo za tu svrhu,  osnovali su državne Odbore za provedbu Natječaja na državnoj razini. Državna koordinatorica popularizacijskih aktivnosti za IAU u Hrvatskoj je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Fizičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uzbuđena sam i ponosna što ovaj Natječaj dovodimo u Hrvatsku, čime dobivamo priliku ravnopravno sudjelovati u globalnoj kampanji imenovanja egzoplanetnih sustava. Veselim se svakom koraku u i jedva čekam vidjeti kakva će zanimljiva imena podjedinici i ustanove predlagati, rekla je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić.

Više informacija o Natječaju u Hrvatskoj bit će dostupno od danas na internetskom portalu Astroučionica, koji je službeni nositelj proslave IAU100 u Hrvatksoj.

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti