11th European Symposium for...

Hrvatsko udruženje slatkovodnih ekologa u suradnji s Biološkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te putničkom agencijom PBZ CARD d.o.o., domaćin je i organizator Simpozija „11th European Symposium for Freshwater Sciences" (SEFS11), koji će se održati od 30. lipnja do 5. srpnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb.

SEFS11 najveći je europski simpozij na temu istraživanja kopnenih voda, a ove se godine po prvi puta održava u Hrvatskoj i to na 20. obljetnicu Simpozija. U Zagrebu se očekuje dolazak  više od 500 sudionika iz 18 zemalja.

Cilj ovoga, najznačajnijega skupa o istraživanju slatkih voda, je razmjena znanja i iskustava znanstvenika, stručnjaka i privrednih dionika koji se bave istraživanjem i upravljanjem vodnim resursima s naglaskom na prijenos znanja mlađim  sudionicima (studenti, mladi znanstveni i stručni suradnici). Simpozij je koncipiran kroz 35 tematskih sekcija predavanja, okruglih stolova te radionica.

Simpozij će ugostiti mnogobrojne ugledne znanstvenike kojima je područje rada slatkovodna ekologija.  Među pozvanim predavačima je i Jill Lancaster s University of Melbourne, koja će održati predavanje na temu Dispersal and oviposition of aquatic insects: critical events that link terrestrial and aquatic phases of populations and influence population dynamics. Daniel Hering s University of Duisburg-Essen u četvrtak, 4. srpnja, imat će predavanje na temu  Relationships of multiple stressors and biological responses in freshwaters: Impact, scales and mechanisms, a  svoj rad predstavit će i student s  MTA Centre for Ecological Research iz Mađarske, Ádám Lovas‐Kiss, čija je PhD disertacija proglašena najboljom PhD disertacijom u području biologije slatkih voda u Europi. Svakako valja izdvojiti i okrugli stol o hidroenergiji Hydropower: past, present and future,  koji će se održati 4. srpnja s početkom u 17:15.

Nakon otvaranja simpozija 1. srpnja s početkom u 08:45, Frank Vassen biolog, nekadašnji voditelj projekta Life te član Europske komisije, održat će plenarno predavanje o vodnoj politici Europske unije: EU environment policy-related research needs for nature and water protection in Europe.

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti