Počeo 7. Europski fikološki kongres

U razdoblju od 25. do 30. kolovoza 2019. godine, u hotelu Esplanade u Zagrebu, Hrvatsko botaničko društvo (HBoD) organizira međunarodni kongres „7. European Phycological Congress (EPC7)“

Organizacija se odvija pod pokroviteljstvom udruženja Federation of European Phycological Societies  (FEPS) kojeg je i HBoD član. Europski fikološki kongres odvija se svake četiri godine te je središnji i najvažniji skup algologa u Europi koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta. Prvi europski fikološki kongres održan je 1996. u Kölnu, a naredni gradovi domaćini bili su Montecatini, Belfast, Oviedo, Rodos, London i ove godine – Zagreb. Na EPC7 kongres u Zagrebu prijavljeno je više od 400 sudionika različitih interesa, od akademske zajednice, gospodarstva, obrazovanja do državnih institucija koje povezuje rad u nekom od područja algologije. Široki raspon simpozija koji će bit održan u sklopu kongresa obuhvaća fundamentalnu znanost, industriju, zaštitu okoliša i legislative, obnovljive izvore energije, obrazovanje i popularizaciju znanosti.

U organizacijskom odboru su i znanstvenici iz Hrvatske: izv. prof. dr. sc. Zrinka Ljubešićizv. prof. dr. sc. Marija Gligora Udovičdoc. dr. sc. Sunčica Bosak i Nikola Koletić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Filip Stević sa Sveučilišta u Osijeku i dr. sc. Ante Žuljevićs Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Znanstveni odbor se sastoji od 12 članova eminentnih znanstvenika iz Europe, a njime predsjedaju prof. dr. sc. Nenad Jasprica sa Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Marina Montresor s instituta Stazione Anton Dohrn iz Napulja.

Plenarni predavači bit će priznati svjetski stručnjaci i znanstvenici. Među njima su prof. dr. sc. Debashish Bhattacharya, sa sveučilišta Rutgers University iz SAD-a, zatim dr. sc. Asaf Vardi s instituta Weizmann Institute of Science iz Izraela, prof. dr. sc. Laura Airoldi, sa sveučilišta u Bologni i dr. sc. Myriam Valero, iz francuskog istraživačkog i nastavnog centra za morsku biologiju Station Biologique de Roscoff.

U sklopu kongresa održat će se pozvano javno predavanje „Change of climate and occurrence of extremes“, akademika Mirka Orlića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temu klimatskih promjena i sve većoj učestalosti ekstremnih događaja. Predavanje će moderirati dr. sc. Paula Bontempi iz NASA-inog Ureda federalne vlade u Washingtonu te će nakon predavanja uslijediti diskusija na tu aktualnu temu.

 

 

 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti