Simpozij Medicinska fizika u Hrvatskoj

U organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku fiziku u petak, 8. studenog 2019. godine s početkom u 16:00 sati na Fizičkom odsjeku PMF-a (Bijenička cesta 32) održat će se Simpozij Medicinska fizika u Hrvatskoj. 

Simpozij se održava povodom Međunarodnog dana medicinske fizike koji se od 2013. godine već tradicionalno obilježava 7. studenog na rođendan Marie Curie - fizičarke i kemičarke koja je sudjelovala u postavljanju temelja modernoj znanosti o ionizirajućem zračenju, a čija primjena u modernoj medicini čini temelj radioterapije, radiologije i nuklearne medicine.

Cilj Simpozija je promocija medicinske fizike u Hrvatskoj kao brzorastuće zdravstvene profesije, ali i znanstveno-istraživačkog područja, povezivanje medicinskih fizičara, istraživača i drugih stručnjaka koji djeluju u ovom području te poticanje razvoja u Hrvatskoj ovog, na svjetskoj razini, brzorastućeg zdravstvenog i istraživačkog područja.

U Hrvatskoj danas u zdravstvenim ustanovama radi više od 70 medicinskih fizičara, koji rade u području radioterapije, dijagnostičke i intervencijske radiologije, nuklearne medicine i zaštite od zračenja. Prije samo 10 godina taj je broj bio dvostruko manji, oko 30, što ukazuje na ubrzani razvoj ove profesije u Hrvatskoj.

Osim kliničkim aktivnostima, hrvatski medicinski fizičari bave se i znanstveno istraživačkim radom i nastavom na visokim učilištima, a okupljeni su u Hrvatskom društvu za medicinsku fiziku (HDMF), sa sjedištem na Fizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a, koje povezuje i druge stručnjake koji stručno i znanstveno-istraživački djeluju u području medicinske fizike.

PROGRAM SIMPOZIJA 

PLAKAT 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti