Doc. dr. sc. Selma Supek sa Fizičkog odsjeka je glavna su-urednica drugog izdanja MEG udžbenika objavljenog u okviru Springer Nature Major Refernce Works Selma Supek and Cheryl J. Aine (Eds) '' Magnetoecephalography: From Signals to Dynamic Cortical Networks''.

U okviru Springer Nature Major Refernce Works, od kraja kolovoza do početka studenog 2019. godine, objavljeno je drugo izdanje udžbenika Selma Supek and Cheryl J. Aine (Eds) '' Magnetoecephalography: From Signals to Dynamic Cortical Networks'' i to u tri formata

  • online e-Reference ili LIVE MEG Reference

https://link.springer.com/referencework/10.1007%2F978-3-319-62657-4

  • ebook

https://link.springer.com/referencework/10.1007/978-3-030-00087-5

  • 2volume printed book

https://www.springer.com/gp/book/9783030000868

Doc. dr. sc. Selma Supek sa Fizičkog odsjeka Prirodoslovano-matematičkog fakuteta Sveučilišta u Zagrebu je glavna su-urednica (Editors-in-Chief),  zajedno sa Dr. Cheryl J. Aine. https://meteor.springer.com/project/dashboard.jsf?id=603&tab=About&mode=ReadPage&entity=4219 Za razliku od prvog izdanja koje je objavljeno kao samostojeći Springer-Verlag udžbenik ovo drugo izdanje je, kao prvo sa glavnim urednikom iz Hrvatske, po informaciji od izdavača, objavljeno u okviru Springer Nature Major Reference Works serije https://www.springernature.com/gp/librarians/news-events/all-news-articles/ebooks/major-reference-works--their-relevance-to-today-s-research-and-how-they-are-evolving/15753096    koja omogućuje kontinuirano dodavanje novih poglavlja i obnavljanje objavljenih poglavlja, brzinom koju određuje razvojna dinamika područja, što je naročito pogodno za područje magnetoencefalografije (MEG).

U protekle dvije decenije MEG, kao jedna od glavnih metoda za neinvazivno funkcionalno oslikavanje ljudskog mozga, prolazi kroz izrazito dinamički razvoj ne samo MEG senzora i sustava za mjerenje nego i metoda za analizu. MEG je danas i istraživački i klinički etablirana i nezaobilazna metoda u proučavanju dinamičkih kortikalnih mreža senzornog i kognitivnog procesiranja tijekom cijelog života i zdravih ispitanika ali i pacijenata sa različitim oštećenjima ili poremećajima mozga.  

Predgovori drugom i prvom izdanju, sadržaj, predstavljanje glavnih urednica i uredničkog odbora, te popis svih autora čijih su čak 59 poglavlja uključena u drugo izdanje ovog najopsežnijeg i sveobuhvatnog MEG udžbenika dostupni su na poveznici

https://link.springer.com/content/pdf/bfm%3A978-3-030-00087-5%2F1.pdf

Autor: Selma Supek
Popis obavijesti