Međunarodna prirodoslovna olimpijada...

Na 16. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Doha, Katar, 3. - 12. prosinca 2019.g.) hrvatski učenici postigli su izvrstan rezultat osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje.

 

 

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo oko 410 učenika iz 70 zemlje širom svijeta. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana.

Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Katar i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.
Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2018./19.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
Izabrana ekipa se pripremala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Učenike su na olimpijadu vodili Tajana Begović, Petra Cvjetko i Krešo Zadro, svi djelatnici PMF-a koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.

 

Osvojene medalje:
Lorena Komočar, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, srebrna medalja
Dorijan Lendvaj, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
Lovro Marić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
Fran Miletić, učenik XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja
Luka Passek-Kumerički, učenik XV. gimnazije Zagreb, srebrna medalja
Nika Tretinjak, učenica XV. gimnazije Zagreb, brončana medalja

 

 

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti