OTKAZANO - Prof. Ivan Đikić u novim...

 

U skladu s trenutnim mjerama opreza od strane nacionalnog Kriznog stožera te Ministarstva znanosti i obrazovanja pri organizaciji javnih okupljanja zbog epidemije novog koronavirusa COVID-19, Znanstveni razgovori na PMF-u koji su se trebali održati u petak 13. ožujka 2020. godine u 14.00 sati s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem, se otkazuju.

 

 

Prof. Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika današnjice, održat će predavanje „Izazovi suvremene znanosti i medicine”

Nakon uspješnih „Znanstvenih razgovora na PMF-u” održanih prošle godine, u kojima smo ugostili neke od najvećih hrvatskih znanstvenika današnjice, poput Igora Rudana te Nenada Bana, ovog puta na PMF Sveučilišta u Zagrebu stiže prof. dr. sc. Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, član organizacije Max Planck Society te jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika današnjice. Prof. Đikić održat će predavanje:

 

Izazovi suvremene znanosti i medicine”

 

Predavanje iz ciklusa Znanstveni razgovori na PMF-u održat će se u petak 13. ožujka 2020. u 14.00 sati na adresi Horvatovac 102a (predavaonica A1).

Time Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu nastavlja s ciklusima predavanja na kojima su gosti predavači neki od utjecajnijih znanstvenika današnjice.

Znanstvenik Ivan Đikić vodeći je svjetski stručnjak u istraživanju bjelančevine ubikvitina i autofagije. Profesor je na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i član organizacije Max Planck Society. Vodi multidisciplinarne timove znanstvenika koji istražuju životne procese u ljudskim stanicama i njihove patološke promjene koje vode do razvoja bolesti poput raka, neurodegenerativnih bolesti i infekcija. Prof. Đikić je u svojoj karijeri osvojio brojne znanstvene nagrade, uključujući najprestižniju znanstvenu nagradu u Njemačkoj „Gottfried Wilhelm Leibniz”. Izabran je za člana Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), njemačke prirodoslovne akademije Leopoldina i Američke akademije umjetnosti i znanosti. Ivan Đikić predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini. Trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u svojoj domovini nagrađen je Redom kneza Branimira, jednim od najvažnijih odlikovanja koje uručuje predsjednik Republike Hrvatske.

U  prvom dijelu predavanja „Izazovi suvremene znanosti i medicine“  prof. Đikić će opisati napredak u istraživanju tumora koji je postignut u posljednjih nekoliko godina, fokusirajući se na značaj autofagije i bjelančevine ubikvitina. U drugom dijelu predavanja fokus će biti na interakciji patogena poput bakterija i virusa i ljudskih stanica. Osvrnut će se na mlade, obrazovanje, kreativnost te uspjehe i zadovoljstvo u znanosti.

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti