Objavljen članak A Diverse View of...

U ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u nekoliko izuzetno cijenjenih međunarodnih znanstvenih časopisa, Nature Chemistry, Angewandte Chemie International Edition, Chemical Science, Journal of the American Chemical Society i Canadian Journal of Chemistry, kojima se pridružila i Croatica Chemica Acta, objavljen je članak „A Diverse View of Science to Catalyse Change“ potpisan od niza eminentnih znanstvenika, uključujući i nobelovca J.F. Stoddarda, koji ima za cilj pružiti pozitivni pregled uloge i doprinosa raznolikih i manjinskih znanstvenika u razvoju svjetske znanosti.

 

Projekt koji je započet na nekoliko prestižnih znanstvenih institucija, i u kojem sudjeluje PMF-ovac Tomislav Friščić, profesor na McGill University u Kanadi, ima za cilj osvijestiti sve veće podjele u suvremenoj znanosti i otvoriti dijalog prema cijenjenju različitosti, pažljivijem vrednovanju kvalitetnih doprinosa znanstvenika koji se nalaze na marginama suvremenog znanstvenog establišmenta te aktivnijem uključivanju navedenih znanstvenika u sve oblike znanstvene komunikacije.

 

Članak, kojem su vodeći autori Michael J. Bojdys (King’s College London), César A. Urbina-Blanco (Ghent University), Isaiah R. Speight (Vanderbilt University), J. Fraser Stoddart (Northwestern University), Tomislav Friščić  te Safia Z. Jilani (Georgetown University) je popraćen s osobnim komentarima autora o uključivosti u znanosti, ali i o budućnosti znanosti koji su objavljeni, odvojeno od samog članka, na Nature Research Community blogu https://chemistrycommunity.nature.com/channels/diverse-views-in-science, gdje ih svatko može proširiti svojim komentarima.

 

Original članka na engleskom jeziku biti će objavljen i na službenoj web
stranici HAZU, isti dan kada i u spomenutim znanstvenim časopisima u
svijetu. Članku možete pristupiti na sljedećim poveznicama:

 

Nature Chemistry

https://doi.org/10.1038/s41557-020-0529-x

Angewandte Chemie International Edition

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/anie.202009834

Chemical Science

https://doi.org/10.1039/D0SC90150D

Journal of the American Chemical Society

https://doi.org/10.1021/jacs.0c07877

Canadian Journal of Chemistry

https://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/cjc-2020-0323#.XzqhUjUpBdh

Croatica Chemica Acta

https://doi.org/10.5562/diversity2020

 

Autor: Admin 2 dekanat
Popis obavijesti