Održana međunarodna konferencija o...

Diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je u fokusu provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta. Zahvaljujući prof. dr. sc. Nenadu Pavinu s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i prof. dr. sc. Ivi Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), vrhunski svjetski znanstvenici okupili su se ponovno na posebnom hibridnom izdanju međunarodne konferencije: 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory'.

Organizatori su za domaćina i ove godine izabrali grad Split.


Ovogodišnje izdanje konferencije o biofizici diobenog vretena održavno je od 28. do 31. ožujka 2021. godine. Riječ je o nastavku u svijetu zapažene konferencije održane u Splitu 2019. godine, a koja je ove godine održana u hibridnom izdanju, što znači da se konferencija odvijala uglavnom virtualno, uz sudjelovanje organizatora u Hotelu Cornaro u Splitu.

Na konferenciji je održano ukupno 19 pozvanih i 20 tematskih predavanja te su predstavljena 34 posterska priopćenja. Atraktivne teme, novi rezultati istraživanja te dinamična razmjena ideja vodećih znanstvenika iz područja privukli su preko 260 registriranih sudionika iz 18 zemalja diljem svijeta.

''Cilj nam je bio okupiti znanstvenike koji rade na diobi stanica interdisciplinarno povezujući biologiju i fiziku, kako bi sudionicima pružili najnovije uvide u ovo zanimljivo područje,'' objašnjava prof. dr. sc. Nenad Pavin s PMF-a. Ne čudi stoga što su predavači na konferenciji bili voditelji laboratorija i teorijskih grupa s najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, uključujući: Sveučilišta Harvard, Cambridge, Princeton, Berkeley, Rockefeller, Institut Curie, Institut Jacques Monod, Institut Nagoya, Sveučilište u Ženevi i mnoge druge. Povrh toga, na konferenciji su sudjelovali i urednici prestižnih znanstvenih časopisa Nature Reviews Molecular Cell Biology i Science.

''Dodana je vrijednost ove konferencije što pruža izvanrednu priliku hrvatskim studentima da svoje rezultate istraživanja predstave najvećim svjetskim stručnjacima. Oduševljeni smo brojem sudionika koji je tri puta veći nego prije dvije godine i aktivnim raspravama. S obzirom na prve sjajne reakcije sudionika koji su konferenciju opisali kao najzanimljiviju i najdinamičniju u posljednje vrijeme, već smo krenuli s dogovorima za organiziranje idućeg izdanja za dvije godine, za koje se svi nadamo da će se održati uživo u Splitu,'' istaknula je suorganizatorica konferencije prof. dr. sc. Iva Tolić IRB-a.

Evo što su sami sudionici rekli o konferenciji:

„Oduševljena sam izvrsnim odabirom predavača te sjajnim moderiranjem i vođenjem konferencije. Prije svega, bilo je fantastično vidjeti poznata lica i naravno čuti izvrsnu znanost“.

„Organizacijski tim je odradio vrhunski posao. Moderator je sjajno vodio konferenciju, predavanja su bila na vrijeme, rasprave su bile uzbudljive, dinamične i opuštene, što nije lako postići, posebno na Zoom-u“. 

„Nedostajali su mi razgovori uživo i druženje, ali su znanost i rasprave bile izvanredne. Hvala što ste organizirali ovu konferenciju. Nadam se da ćemo se na sljedećoj konferenciji vidjeti uživo“.

„Hvala organizatorima na izvrsnoj i inspirirajućoj konferenciji. Meni je ovo bila najbolja online konferencija. Veselim se sljedećoj“.

„Uživao sam u predavanjima. Kvaliteta predavača i postera bila je izvrsna i interes svih sudionika bio je izniman“. Uz prof. Pavina i prof. Tolić, u lokalnom organizacijskom timu bili su dr. sc. Juraj Simunić, dr. sc. Kruno Vukušić, Maša Sabo i Ivana Šarić s IRB-a te Ivana Ban s PMF-a.

Konferencija se održala uz potporu Hrvatske zaklade za znanost i Europskog istraživačkog vijeća.


 
 
 

Autor: webmaster FO
Popis obavijesti