Dan PMF-a

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u utorak 6. lipnja 2023. godine, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježit će 77. obljetnicu svog osnutka i Dan fakulteta.
Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika. U sklopu svečane sjednice pohvalnicama će biti nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima mladi znanstvenici. Tradicionalnom i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom nagradom „BRDO“, za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti će nagraditi po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

PMF svojim radom i trudom brzo napreduje i umrežava se, hvata korak s budućnosti koja neizbježno dolazi. U protekloj akademskoj godini Prirodoslovno-matematički fakultet je preko 40 % svojih prihoda dobivao izvan proračuna. Oko 1,5 milijuna eura prihoda od projekata u suradnji s gospodarstvom, a još toliko i od dva ERC projekta, pet Horizon 2020 projekata, pet Erasmus+ i šest  projekata sa Švicarskom zakladom za znanost. Isti iznos je stigao i od  šezdeset i tri HRZZ projekta, a dva velika  infrastrukturna projekta Crossnet  i Cronos  potrošili su za opremanje seizmoloških postaja prošle godine oko 6 milijuna eura.  Od događanja, uz Wise i Meeth the Mathmaticians, i ove godine smo održali Dan i Noć na PMF-u - jedan od najvažnijih i najvećih događanja popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Na PMF-ovom znanstvenom brdu na pozornici na otvorenom i kroz razna predavanja, pokuse i predstave  posjetilo nas je oko 5000 ljudi željnih znanosti. Promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva i dalje ostaje naš cilj, posebice približiti znanost djeci predškolskog i školskog uzrasta na drugačiji, pristupačniji i zanimljiviji način te ih potaknuti na odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti.

Projekte obnove provodimo na tri lokacije – Rooseveltov trg 6, Marulićev trg 9a i Marulićev trg 20 dok Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije provodi obnovu zgrade na Marulićevom trgu broj 19. Radovi na zgradi u kojoj je smješten Geografski odsjek u punom su opsegu, a završetak radova planiran je u ljeto ove godine. Očekuje se da će redovita nastava Geografskog odsjeka u obnovljenim prostorima započeti s zimskim semestrom 2023./2024. godine. Planirano je da radovi na obnovi zgrade Biološkog odsjeka na Rooseveltovom trgu 6 završe u roku od 18 mjeseci te bi se djelatnici i studenti mogli vratiti u novi prostor akademske godine 2024./2025.

Povodom Dana PMF-a, Fakultet građanima, sada već drugu godinu za redom, daruje besplatan ulaz u Botanički vrt Zagrebačkog PMF-a te vođenu turu Botaničkim vrtom koje će se održati u utorak 6. lipnja. u 12 sati, a od ove godine, prvi put u više od 130 godina, u Botaničkom vrtu moći ćete prošetati Alpinumom – najstarijim kamenjarom u Vrtu. Građani se za vođenu turu mogu predbilježiti na e-mail adresu vanja.stamenkovic@biol.pmf.hr. 
Također, povodom Dana Fakulteta, od 5. do 9. lipnja u auli PMF-a na Horvatovcu posjetitelji će moći pogledati izložbu „Žene u STEM-u“. Izložbu su uredile Gordana Stubičan Ladešić i Iva Čizmin sa Fizičkog odsjeka PMF-a.


Live stream Svečane sjednice PMF-a 6. lipnja u 12 sati možete pratiti na: https://www.youtube.com/watch?v=kLklF_sAthA

 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti