Dobitnica nagrade HAZU je prof. dr....

Dana 29. travnja 2024. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je svoj dan i 163. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023.

Nagradu HAZU za područje prirodnih znanosti dobila je prof. dr. sc. Sanja Faivre s Geografskog odsjeka PMF-a, za istraživanja koja su znatno unaprijedila metodologiju korištenja algalnih vijenaca kao markera morske razine visoke razlučivosti te tako omogućila čitav niz potpuno novih postignuća prvi put ostvarenih na temelju algalnih vijenaca kao što je distinkcija i kvantifikacija lokalnih, regionalnih i globalnih procesa koji utječu na relativnu promjenu morske razine.

Prof. dr. sc. Sanja Faivre redovita je profesorica u trajnom zvanju na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 1991., a magistrirala 1994. na PMF-u u Zagrebu. Doktorsku disertaciju obranila je en co-tutelle 1999. na Sveučilištu Blaise Pascal u Francuskoj i na Sveučilištu u Zagrebu. U njezinu opusu posebno se ističu radovi objavljeni u Q1 časopisima visokih čimbenika odjeka na kojima je prva autorica i koji čine povezanu cjelinu. Ti su radovi fokusirani na rekonstrukciju promjene morske razine i paleookoliša u Jadranu tijekom holocena. Njezina istraživanja znatno su unaprijedila metodologiju korištenja algnih vijenaca kao markera morske razine visoke razlučivosti te tako omogućila distinkciju i kvantifíkaciju lokalnih, regionalnih i globalnih procesa koji utječu na relativnu promjenu morske razine. Na temelju analiza algnih vijenaca dobiveni su prvi terenski, kvantitativni podatci o paleopotresima i koseizmičkom izdizanju u dubrovačkom arhipelagu (npr. velikom dubrovačkom potresu iz 1667. god.) i o povezanosti promjena morske razine i klimatskih promjena te uvjeta nastanka plimnih potkapina u Jadranu.  

Iskrene čestitke prof. dr. sc. Sanji Faivre! 

  

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti